Astăzi are loc inaugurarea primei moschei din judeţul Călăraşi, pe un teren proprietate privată a Municipiului Călăraşi, dat în folosinţă gratuită Muftiatului Cultului Musulman din România încă din 2006.
Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, spune că moscheea era o necesitate întrucât enoriaşii musulmani din judeţ nu aveau niciun lăcaş de cult unde să se roage. Sunt circa 2000 de suflete, atât turci, cât şi tătari, dar mai mulţi turci. Muftiul a ţinut să precizeze că este vorba de turci autohtoni, pentru a preîntâmpina comentarii asemănătoare celor apărute în legătură cu proiectata moschee din Bucureşti.
Banii pentru construcţia moscheii au fost procuraţi de muftiat, cu un sprijin mic din partea Diyanet-ului (instituţia din Turcia care administrează problemele legate de religie – denumirea completă este Preşedinţia Afacerilor Religioase – Diyanet İşleri Başkanlığı), pe baza protocolului pe care muftiatul îl are încheiat cu această instituţie. Oameni de afaceri turci, dar şi români au contribuit cu materiale de construcţie pentru moschee. Clădirea va fi una modestă, asemănătoare moscheilor din localităţile Mihail Kogălniceanu, Ovidiu sau Castelu, din judeţul Constanţa.
Inaugurarea de astăzi nu a fost mediatizată deoarece organizatorii au vrut să evite ca subiectul să fie comentat de presă în tonul de până acum, sub influenţa evenimentelor internaţionale. „Nu am vrut nici să fie subiect de agendă electorală”, a mai spus muftiul Murat Iusuf.
La eveniment participă reprezentanţi ai etniilor turcă şi tătară, secretarul de stat de la Departamentul pentru Relaţii Intertenice, Aledin Amet, autorităţile locale din Călăraşi, dar şi, potrivit muftiului, 11 ambasadori ai unor ţări islamice în România.
Foto: ziuaconstanta.ro
Nici un comentariu