Poate mai mult ca niciodată, campania premergătoare alegerilor locale de anul viitor pare să fie, la Constanţa, o glumă. O glumă pentru că aşa-numita dreaptă are prea mulţi pseudo-aspiranţi la mandatul de primar, pseudo-aspiranţi care nu fac decât să arunce în derizoriu o competiţie care ar trebui să fie una a bunului-simţ, a profesioniştilor, a oamenilor curaţi. O glumă fiindcă temele lansate pe piaţă pentru a face subiectul unor dezbateri nu sunt dintre cele mai serioase, nu sunt cele care contează cu adevărat. Ele sunt lansate fie de unii dintre aceşti posibili candidaţi, politicieni reciclaţi, sau, din contră, oameni fără experienţă politică şi care nu au lucrat niciodată în administraţie, fie de diverşi actori care se pretind reprezentanţi ai societăţii civile, care însă nu se bucură de prea multă credibilitate. Dar oricum s-ar prezenta candidaţii, Primăria Constanţa rămâne pentru cei mai mulţi dintre ei un soi de Fata Morgana, un vis frumos, un seducător scenariu SF.
Cine sunt însă cei care râvnesc la fotoliul de primar al municipiului Constanţa? Cine sunt cei mulţi – parcă prea mulţi – care se prefac că-şi doresc acest mandat? Sigur, o parte dintre aceste candidaturi sunt lansate intenţionat ca fumigene, în scopul de a adormi vigilenţa opiniei publice şi pe a unora dintre candidaţii în alegerile locale din 2016.
Starea letargică a PNL Constanţa
Cel mai important partid de dreapta, PNL-ul, nu şi-a desemnat, oficial, candidatul la mandatul de primar al Constanţei. Se complace, aşa cum ne-a obişnuit, de altfel, la ultimele scrutine locale, într-o letargie care sfidează bunul simţ, sfidează constănţeanul onest, plătitor de taxe şi impozite, acela care nu face blat cu PSD-ul pentru diverse contracte derulate pe bani publici, pentru nu ştiu ce autorizaţie de construcţie, pentru o funcţie călduţă la conducerea vreunei deconcentrate.
Cum spuneam, PNL Constanţa se află încă în starea de dolce far niente. În primăvara acestui an, Robert Boroianu, politician încă fără notorietate şi fără anvergură, şi-a anunţat intenţia de a deveni candidatul liberal la Primăria Constanţa. La scurt timp după anunţul lui Boroianu (anunţ făcut, total neinspirat, pe o platformă de socializare, într-o zi în care liderul central al PNL, Alina Gorghiu, susţinea o conferinţă de presă la Constanţa), au fost avansate numele lui Iustin Fabian Roman, cel care a fost o vreme omul din umbra senatorului Gigi Chiru, şi numele lui Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV. Evident, nimeni nu crede în candidaturile celor doi.
Nu trebuie omis numele europarlamentarului Ramona Mănescu, fostul ministru al Transporturilor, politician cu notorietate naţională. Numele său a fost constant pe buzele liderilor PNL Constanţa în contextul în care, o ştie toată lumea, Mănescu nu-şi doreşte această candidatură. Ramona Mănescu este ministrul PNL care a refuzat să dea administraţiei Mazăre posibilitatea de a-şi majora pachetul de acţiuni deţinut în Portul Constanţa, gest pe care fosta doamnă de la Transporturi îi reaminteşte ori de câte ori are ocazia. Să nu uităm, totuşi, că nici Ponta nu a vrut realmente să lase municipalitatea constănţeană să-şi mărească puterea în port, aşa că putem lesne concluziona că Ramona Mănescu nu a luat o decizie de capul ei.
Cum spuneam, cel mai semnificativ partid de dreapta cu tradiţie nu are nici până acum candidatul pentru Primăria Constanţa şi asta în condiţiile în care e prea puţin probabil ca PNL să se mai bucure vreodată de un context politic atât de fericit (Radu Mazăre a demisionat din funcţia de primar din cauza problemelor pe care le are cu Justiţia, iar PSD Constanţa pare a fi într-o criză de sistem fără precedent).
Numele lui Robert Boroianu nu este însă bătut în cuie. Numele lui Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, vine puternic din urmă căci, să nu uităm, anul trecut, liberalii constănţeni l-au curtat pe Chiţac tocmai în sensul unei candidaturi. Om care se poate lăuda cu o carieră militară solidă, Chiţac a refuzat anul trecut. A revenit însă anul acesta, mai vizibil ca niciodată. Şi-a făcut o pagină de Facebook, a apărut într-o singură săptămână de patru ori (!) la un post naţional de televiziune povestind despre viaţa şi cariera sa. Cel mai important, Vergil Chiţac nu a clarificat discuţiile iscate în jurul posibilei sale candidaturi la Primăria Constanţa, candidatură pe care anul trecut a refuzat-o. Liberalii nu sunt deloc încântaţi de o posibilă candidatură a rectorului Academiei Navale. Cu toate acestea, Chiţac este perfect conştient de faptul că, în calitate de candidat independent, nu ar avea nicio şansă într-un scrutin local derulat într-un singur tur.
Discuţii, divergenţe de opinie, oarecare tensiuni. Aceasta este, la ora actuală, atmosfera din PNL Constanţa. Între un Robert Boroianu încă neconfirmat în postura de candidat şi cu niscaiva probleme în afaceri şi un militar de carieră încă indecis, liberalii nu au hotărât nici până acum ce vor face în campanie. Dar nu nehotărârea e cea mai mare problemă a lor, ci tradiţionalul blat cu PSD Constanţa. Cum spuneam, de un context mai fericit decât cel actual, PNL nu va beneficia. Rămâne de văzut dacă va juca principial, cinstit, aşa cum aşteaptă, de vreo 12 ani, constănţeanul de rând, sau dacă va trăda şi de această dată.
Decebal Făgădău – cartea dezicerii totale de tot ce a însemnat Radu Mazăre
Decebal Făgădău, cel care se defineşte drept om de administraţie şi mai puţin ca politician – dar care este, în pofida propriei sale definiri, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa – porneşte din pole position. Este primar interimar al Constanţei, are suficientă notorietate şi probabil că eforturile sale de a reabilita imaginea unei administraţii publice locale căpuşate de interese de gaşcă – care evident nu coincid cu interesul public -, ineficiente şi total netransparente vor da într-o oarecare măsură roade. Ce i se reproşează lui Decebal Făgădău este însă faptul că, din 2009,este parte a acestei administraţii locale. Că a stat lângă Radu Mazăre. Că a stat lângă Gabi Stan. Dezicerea sa totală de vechea gardă – Mazăre, Stan, Nicuşor Constantinescu şi cohorta de lupi bătrâni din PSD – va fi decisivă în cursa pentru mandatul de primar, ca şi rezolvarea celor mai arzătoare probleme ale Constanţei: o infrastructură catastrofală şi un preţ al gigacaloriei extrem de greu de suportat de către cetăţean.
Rămâne de văzut care va fi formula care va „defini” candidatura lui Decebal Făgădău la Primăria Constanţa, căci este deja de notorietate faptul că oamenii de afaceri (cei mai mulţi dintre aceştia de dreapta) l-ar prefera pe Făgădău candidat la mandatul de primar dar, nota bene!, din partea PNL, nu a PSD.
Bonus: Făgădău ar trebui să scape de Gabi Stan, viceprimarul veşnic depăşit de problemele Constanţei şi total dezinteresat de ce înseamnă administraţie locală. Probabil că boxul pentru care Stan a făcut o pasiune cere timp.
Florin Gheorghe, modelul tânărului politician oportunist
Pe Florin Gheorghe unii îl ştiu drept fostul consilier local care, atunci când a depus jurământul pentru această funcţie, era îmbrăcat în pantaloni scurţi şi încălţat cu… şlapi. S-a scuzat pentru ţinuta nepotrivită unei şedinţe de consiliu local, pretextând că „nea Moisoiu” (n.r. Dănuţ Moisoiu, fost pedelist de vârf la nivel local, fost consilier municipal fidel lui Radu Mazăre) l-a anunţat prea din scurt ziua şi ora şedinţei cu pricina. Asta se întâmpla în 2008.
În primăvara acestui an, Florin Gheorghe mărturisea că gândul care l-a animat constant de când a intrat în politică este acela de a fi primarul Constanţei. La nici 40 de ani, Florin Gheorghe se află deja la al treilea partid. A fost membru PDL, postură din care a susţinut (ne)condiţionat proiectele de hotărâre iniţiate de Mazăre & Co în Consiliul Local Municipal Constanţa, a candidat ulterior din partea PDL pentru conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi ulterior pentru un mandat parlamentar, a părăsit PDL-ul în urma unor tensiuni cu senatorul Gigi Chiru, a cochetat o scurtă perioadă de timp cu independenţa politică, pentru ca apoi să se arunce în braţele PMP-ului, pe mâna Elenei Udrea, pe care a curtat-o insistent din punct de vedere politic. Nici în acest din urmă partid nu a zăbovit prea mult, majore divergenţe de opinie cu fostul prefect Claudiu Palaz, liderul Organizaţiei Judeţene a PMP Constanţa, determinându-l să demisioneze. Cea mai recentă „staţie”? UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Dacă UNPR va merge singur în proximele alegeri locale nu e exclus ca Florin Gheorghe, în prezent deputat, să încerce o candidatură.
Se vehiculează însă şi informaţii potrivit cărora o parte a PSD Constanţa l-ar susţine pe Florin Gheorghe în perspectiva unei eventuale candidaturi, iar asta, din dorinţa de a-i fi pe plac generalului Oprea. Perioada care va urma va fi, fără îndoială, marcată de intoxicări grosolane, de zvonuri şi, probabil, de diversiuni, fapt pentru care susţinerea deputatului Gheorghe de către social-democraţi rămâne încă sub semnul întrebării. Totuşi, nu iese fum fără foc.
Claudiu Palaz, din nou în cursa pentru mandatul de primar?
Claudiu Palaz, fostul prefect al judeţului Constanţa, nu s-a resemnat după înfrângerea suferită în contextul alegerilor locale din 2012, atunci când a candidat pentru mandatul de primar al Constanţei din partea UNPR, şi nu a PDL, aşa cum arăta calculul iniţial. Palaz şi-a reproşat, ulterior acelui moment, faptul că a avut încredere în oameni care l-au trădat. Nici în noua formaţiune politică fostul prefect nu pare să-şi fi găsit liniştea, căci PMP-ul, lansat ca o fundaţie bazată pe oameni curaţi reprezentanţi ai societăţii civile, a fost rapid confiscat de Elena Udrea, fostul ministru al Turismului. A urmat, previzibil, decăderea extrem de rapidă a partidului, Palaz neavând nici de această dată o platformă credibilă şi suficient de puternică pe care să se bazeze în cazul unei candidaturi. Problemele sale însă nu sunt legate doar de imaginea proastă pe care PMP o are la nivel naţional, ci şi de tensiunile pe care le-a avut de-a lungul timpului, la nivel local, cu Florin Gheorghe şi cu Petrişor Cruceanu, foşti PMP-işti, ambii membri UNPR la momentul actual.
E adevărat că Palaz a rămas constant în încercarea de a face opoziţie echipei Mazăre-Constantinescu, dar modul în care a ales să o facă şi oamenii alături de care a mers nu i-au adus nici mai multă notorietate, nici succes în sondajele de opinie. Ceea ce totuşi nu i se poate nega lui Claudiu Palaz este experienţa în administraţie, acumulată în anii în care a fost subprefect şi apoi prefect al judeţului Constanţa, experienţă care una dintre posibilii candidaţi la Primăria Constanţa le lipseşte cu desăvârşire.
Cât priveşte informaţia conform căreia el ar putea să devină, pe ultima sută de metri, candidatul PNL la Primăria Constanţa, acest fapt e puţin probabil, fiindcă liberalii constănţeni susţin că nu îl vor.
Dumitru Bădrăgan, un ecologist pentru o Constanţă care nu mai e verde
Avocatul Dumitru Bădrăgan intenţionează să candideze la Primăria Constanţa din partea Partidului România Unită (PRU). Fost candidat la şefia Consiliului Judeţean Constanţa ca membru al PER, Bădrăgan nu aduce mai deloc cu imaginea politicianului autohton, ci mai degrabă cu cea a unui ONG-ist. De altfel, el este cunoscut ca un susţinător al protejării spaţiilor verzi şi mai ales ca avocatul anti gaze de şist. În pofida acţiunilor pe care le susţine şi în care se implică în ultima vreme, Dumitru Bădrăgan, care în prezent e vicepreşedinte la nivel naţional al PRU, nu şi-a consolidat imaginea de candidat la mandatul de primar al Constanţei. De menţionat este şi faptul că partidul din care face parte nu prea îl ajută, fiind cvasi-necunoscut.
Mihai Petre, o candidatură ca o evaluare
Mihai Petre, fost consilier judeţean PDL, vrea, şi el, să-şi încerce şansele la Primăria Constanţa. Vrea, poate, o evaluare. Să ştie unde a ajuns după nişte ani în politică. Mai bine spus, vrea doar o evaluare, fiindcă e perfect conştient de faptul că nu are şanse în alegerile locale. Cel puţin, nu în proximele alegeri, nu la mandatul de edil-şef al Constanţei. Nu ar fi avut nici în 2012 (aşa cum şi-a dorit), ca reprezentant al unui PDL şubrezit încă de pe atunci la Constanţa, nu are nici acum, ca preşedinte al partidului M10. Faptul că nu a fost desemnat candidatul PDL Constanţa la scrutinul de acum trei ani şi, mai apoi, neînţelegerile dintre el şi acelaşi senator Gigi Chiru au determinat plecarea sa din PDL. Fapt pentru care, în contextul alegerilor din 2012, l-a susţinut pe Claudiu Palaz, candidat UNPR la acel moment. Ulterior, a făcut pasul spre Partidul Forţa Civică, partid-„efemeridă”, devenit deja istorie. În prezent, fostul consilier judeţean este liderul M10 Constanţa.
Din categoria „şi alţii”
Ca şi la scrutinele precedente, există aspiranţi la mandatul de primar ale căror posibile candidaturi par o glumă. Dumitru Coiciu, directorul adjunct al RATC, a anunţat că ar vrea să candideze ca independent la Primăria Constanţa, pe motiv că „nu mai zbiară nimeni în oraşul acesta”. Amintim că Dumitru Coiciu a condus ani buni RATC, regie care acum abia se târăşte. Atâta doar că, în anii în care a fost numărul 1 în conducerea RATC, Coiciu n-a prea zbierat.
Ar fi, apoi, Virgil Senopol, preşedintele PSRO Constanţa, partidul pus la cale de senatorul Mircea Geoană şi de Marian Vanghelie. PSRO stă extrem de prost la capitolul notorietate în Constanţa, la fel ca şi Senopol, de altfel. Acesta din urmă a mărturisit recent că nu exclude o candidatură la mandatul de primar. Tânăr om de afaceri, Virgil Senopol nu a mai făcut, până acum, politică.
Nu în ultimul rând, amintim numele fostului viceprimar al Constanţei, Nicolae Nemirschi, fost ministru al Mediului în timpul guvernării ratate a PDL-PSD. Numele celui pe care unii îl alintau Nemo a fost aruncat pe piaţă, ca o fumigenă, de către Decebal Făgădău. Nemirschi s-a retras din politică, nemaifiind membru al PSD şi a devenit o figură extrem de discretă. E lesne deci de înţeles că nu se poate pune problema candidaturii sale la Primăria Constanţa.
Surse foto: Facebook (cu excepţia Dumitru Coiciu – obervator.ro)
Excelent articol, matur , echilibrat, fara parti-priuri subantelese. Exista in partidele politice(chiar locale) si cativa oameni politici curati,in esaloanele 2 si 3, oameni realizati atat de bine profesional incat se pot intreba, in oglinda, daca se merita o candidatura cu expunerea toxica aferenta, la o primarie atat de mult ravnita de atatea hahalere frustrate in egoul lor. Tot ce imi doresc este sa apara un candidat care sa vrea sa aduca Constanta la standardele oraselor din ardeal: Sibiu, Brasov, Targu Mures, Arad, Timisoara, Oradea etc….Din pacate ceea ce a lasat mazare mostenire este o cloaca administrativa de tipul unui bordel reciclat. Stan, Lizeta, Strutinski [fragment eliminat – n.r.], Moga, Zelca, etc etc, au mutilat orasul constanta iremediabil…
sa il puna masonii pe Tararache ca de’….si a schimbat profilul din “petrecaret [cuvânt eliminat]” pe la Sunwaves in politician desavarsit de dreapta cu viziune “onesta ” vis-a-vis de administrarea unui oras,asa sunt baietii patroniilor de Striptease cu aspiratii de politicieni,ca si baiatul asociatului Topa,macar pe ala l a “bagat “taticu’ pe langa un deputat la Ministerul Agrculturii isi vede de treaba nu vrea “ciolan”,bine ca nu s a gandit si Cusu aka Vraja Marii aka [cuvinte eliminate] ,sa candideze.Mare ATENTIE CONSTANTA !Orasul nostru are nevoie de cu totul altceva decat acesti candidati care nu sunt altceva decat ramasitele unui schelet bolnav al politicienilor de pana acum ,aceiasi Marie,palaria e acum alta, poate de la Gucci ! Rusine!!!