Începutul lui 2016 va da startul – previzibil – încălzirii pentru proximele alegeri. Locale şi parlamentare. Spre deosebire de ultimele scrutine parlamentare, generalele din 2016 nu se vor mai derula în sistem pseudo-uninominal, ci, din nou, pe liste. Urmează, deci, perioada negocierilor. A curtărilor. A tatonărilor. A promisiunilor. A seducţiilor. Principiale sau nu. Ca şi în alte situaţii, alegătorul va conta mai puţin. Uneori, puţin spre deloc. Sigur, mulţi dintre candidaţii din absolut toate partidele şi partiduleţele vor susţine, ipocrit, că cetăţeanul e pe primul loc.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În ceea ce-i priveşte pe liberalii constănţeni, printre aceştia se vehiculează şi nume noi de aspiranţi la un mandat în Parlament. Astfel, potrivit unor surse, pe lângă deja clasicele candidaturi ale deputatului Gheorghe Dragomir, co-preşedintele PNL Constanţa, şi senatorului Puiu Haşotti, liberalii vorbesc despre intenţia lui Sorin Ciutureanu, directorul Oil Terminal, de a candida pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Fost consilier judeţean care nu s-a remarcat prin nimic, Sorin Ciutureanu are, pe lângă calitatea de director al Oil Terminal, veleităţi de… scriitor. În urmă cu aproximativ un an, el a lansat monografia „Cafeneaua politică şi literară de provincie”, lucrare ce urmăreşte publicistica locală mehedinţeană, căci liberalul e născut în judeţul Mehedinţi. Aceleaşi surse susţin că posibila candidatură a lui Ciutureanu ar fi susţinută intens de deputatul Mihai Lupu.

Cât despre Lupu, de profesie economist, fost director al Oil Terminal, colegii săi de partid vorbesc despre faptul că n-ar mai vrea în Camera Deputaţilor, ci în Senat.

Un alt nume vehiculat o foarte scurtă perioadă de timp în contextul candidaturilor pentru alegerile generale a fost cel al Marilenei Dragnea, co-preşedintele PNL Năvodari. Se vorbea, în interiorul filialei, despre eventuala candidatură a ei pentru un mandat de deputat. Colegii săi de partid au spus însă că ar fi o pălărie prea mare pentru liberală, fapt pentru care cea mai înaltă candidatură din viitorul apropiat al acesteia va fi cea pentru Primăria Năvodari.

Radu Matei, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, a fost, pentru o vreme, unul dintre numele incluse în discuţiile pe marginea alegerilor generale din 2016. Surprinzător, Matei nu vrea să candideze la parlamentare (nu acum), pe motiv că „e prea mare aglomeraţia pe metrul pătrat”.

Sigur, de negociat se va negocia până în ultima zi de precampanie. Ce afirmă liberalii (cei „cu pedigree”, din aripa cu tradiţie)- neoficial, căci oficial nu îşi pot asuma astfel de declaraţii – este că, în mod cert, senatorul Gigi Chiru şi deputaţii Mihai Tararache şi Victor Manea nu vor figura pe lista de candidaţi la alegerile parlamentare din 2016. Evident, (şi) asta rămâne de văzut.

Nu mai puţin important, în ce priveşte scorul ţintit, liberalii realişti afirmă că nu vor câştiga mai mult de două mandate de deputat şi unul de senator.

 

Foto: Sorin Ciutureanu

Sursa: cugetliber.ro

 

 

 

(Citit de 523 ori, 1 afisari astazi)