Până când se decide ministrul Mediului, Cristina Palmer, dacă noile plaje realizate din fonduri europene vor fi intabulate sau nu, patronii sectoarelor de nisip nu stau deloc pe gânduri. Pe nisipul care ar fi trebuit să fie pus gratuit, timp de cinci ani, la dispoziția turiștilor, au apărut primele afaceri cu șezlonguri pe litoralul românesc
Mamaia dă startul afacerilor dubioase cu șezlonguri. Ziarul de Investigații a prezentat primele imagini cu puzderia de umbreluțe și șezlonguri pe care operatorii de plaje din sectorul Mamaia Sud, reabilitat cu fonduri structurale, le-au amplasat fix lângă apă, pe noul sector de plajă smuls din mare. Din punctul lor de vedere , afacerea va merge ca unsă, mai ales că noile sectoare de plaje au fost umplute cu nisip din Marea Neagră, extrem de fin și fără impurități. Că nu sunt respectate normativele europene și drepturile turiștilor, ce mai contează?… Se anunță un an profitabil.
Milioane de euro din nisip
Pe litoralul întreg românesc există peste 80 de concesionari de plaje. Dacă socotim o medie de 250 de șezlonguri fiecare, deși, în realitate, pe sectoarele cu vad numărul este dublu, rezultă un număr de 20.000 de șezlonguri pe riviera autohtonă. Asta fără să mai punem la socoteală noile sectoare de nisip, amenajate din banii europeni, care deja sunt înțesate de umbreluțe. La un preț mediu de 25 lei închiriatul fiecărui șezlong pentru o zi, rezultă 440.000 lei, bani încasați în fiecare zi pe litoralul românesc, respectiv 13.200.000 lei pe lună, bani obținuți de concesionarii plajelor. La trei luni, cât este prognozat sezonul estival românesc, socotim 39. 600.000 lei, adică nouă milioane de euro venituri din șezlonguri, și asta la un calcul minimal, fără a mai socoti veniturile conexe din alimentație publică. Sumele reale încasate de concesionarii de plaje sunt mult mai mari, dar ce mai contează.
Cristina Palm(i)er a încercat marea cu degetul și… ține cu ursul
Pe 18 martie, ministrul Mediului, Cristina Palmer, a efectuat o vizită de lucru pe noile plaje amenajate cu fonduri europene. A băgat mâna în apă, s-a dat pe spate de cât nisip nou a văzut și… cam atât. Problema plajelor europene nu a fost rezolvată nici până în ziua de azi. Potrivit normativelor europene, plajele noi nu pot fi însă închiriate către privați, iar timp de cinci ani activitățile economice sunt excluse. Ministrul Mediului spune că Guvernul face demersuri pentru a primi o derogare de la Comisia Europeană, astfel încât plajele să poată fi închiriate. „Suntem în discuție cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Comisia Europeană pentru că aceste suprafețe trebuie să intre în cadastru și trebuie intabulate. Trebuie să fie, în mod juridic, în proprietatea statului român și trebuie găsită o soluție să vedem mai departe cum se vor da operatorilor economici”, a declarat, la Constanța, Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului. Plajele de pe litoralul românesc au fost extinse cu 42 de hectare cu ajutorul unui proiect finanțat prin Programul Operațional de Mediu, în valoare de 170 de milioane de euro.
Material publicat în ziaruldeinvestigatii.ro
Veniti si la Eforie Nord sa vedeti cum sunt puse sezlongurile.
Trimiteri pozele împreună cu o plângere la comisia europeana. Daca statul nu ia masuri, merita infringement-ul cu varf si indesat. Plătit tot din banii nostri, dar sa vedem cum o sa le cada dpdv al imaginii. Si cum vor mai sifona bani prin firmele lor de casa daca ioc fonduri structurale.