Municipalitatea din Mangalia va pune în funcţiune un sistem de monitorizare video prin montarea a zeci de camere de filmat în cele mai aglomerate şi periculoase cartiere. Este un proiect anunţat acum trei ani, iar iniţiativa a plecat de la bogata activitate infracţională din oraş, care, deşi nu se regăseşte pe buletinele informative ale poliţiştilor de la Judeţ, există, iar cetăţenii o simt pe pielea lor. Predomină furturile monitor pol locdin gospodării, fie că este vorba despre case sau apartamente.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Furturi cu tupeu, ziua în amiaza mare

În urmă cu câţiva ani zona preferată a hoţilor era cartierul Colonişti, dar, de la o vreme, „vizitează” şi alte cartiere, liniştite odinioară. Este vorba despre cartierul de vile, unde se dau spargeri în plină zi, zona Gării, Matei Basarab şi altele.

Fie că sunt copii sau adulţi, autorii furturilor intră cu tupeu, sărind gardul sau folosindu-se de geamurile uitate deschise la parterele blocurilor, şi iau tot ceea ce le face cu ochiul: bani, bijuterii, aparatură electronică.

Câteva veri în urmă, chiar fosta şefă a Poliţiei Locale Mangalia, Mihaela Andrei, a constatat că, ziua în amiaza mare, în timp ce se afla la birou, câţiva puştani i-au golit casa. Din vilă au dispărut bani, aur, un laptop, o tabletă, calculatorul şi alte bunuri de valoare.

Hoţii nu ţin cont nici de vreme, un episod de neuitat petrecându-se în urmă cu două ierni în cartierul MI Dobrogeanu, la blocurile situate în imediata apropiere a cartierului de rromi. În plin cod roşu de viscol şi zăpadă abundentă, toate boxele de la subsolul blocurilor au fost golite de hoţi. Au dispărut conservele pregătite de către gospodine special pentru iarnă, scule şi multe alte bunuri depozitate acolo. Poliţiştii s-au crucit când au văzut ce curăţenie făcuseră hoţii, numai că pagubele nu au fost recuperate şi nici autorii identificaţi.

O altă zonă unde şi în prezent numărul furturilor este ridicat este strada Matei Basarab. La fiecare trei nopţi, oamenii se trezesc cu hoţii în curţi sau în case. Practic, sunt terorizaţi. S-au săturat să-i reclame la Poliţie şi, din păcate, s-au împăcat cu ideea că nu-şi vor mai vedea, vreodată, bunurile înapoi. Din acest cartier de case hoţii fac să dispară de la alimente până la aparate de sudură, unelte ce pot fi valorificate, bani etc.

Tehnica vine în ajutorul poliţiei ineficiente

Pentru că poliţia nu s-a dovedit eficientă în rezolvarea acestei probleme, autorităţile locale au achiziţionat 71 de camere ultraperformante.Mihai Angelescu Şeful Poliţiei Locale, Mihai Angelescu spune că, în prezent, se lucrează la montarea lor în zonele intens circulate din oraş. „Până acum, au fost amplasate 30 de camere ce urmează să fie racordate la reţeaua de energie electrică. Acestea vor supraveghea sensul giratoriu, intrările şi ieşirile din oraş, intersecţia Adiman, intersecţia Negru Vodă cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, Portul Turistic, parcarea de lângă RAJA, dar şi instituţiile de învăţământ. Dispeceratul a fost, deja, amenajat, în sediul instituţiei noastre. Aici se află patru monitoare, pe fiecare putând fi urmărite 16 camere. În curând, accesul în dispecerat va fi securizat, aici urmând să intre doar angajaţii aflaţi în tură. De asemenea, am reuşit conectarea dispeceratului la datele Ministerului de Interne, iar după semnarea protocolului de colaborare, vom reuşi să identificăm, pe loc, autoturismele implicate în evenimente rutiere ori ai căror conducători încalcă normele de circulaţie”.

Ulterior, vor fi montate celelalte camere, atât în cartierele cu probleme, cât şi în preajma instituţiilor publice ori a zonelor frecventate de către mulţi cetăţeni.

 

(Citit de 353 ori, 1 afisari astazi)