Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa a organizat, ieri, un triplu eveniment: dezvelirea plăcii memoriale Ioan N. Roman, inaugurarea spaţiului expoziţional Ioan N. Roman şi vernisajul expoziţiei „85 de ani de lectură publică la Constanţa”. Alături de Biblioteca Ioan N. Roman în acest demers au fost Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Evenimentul a reunit numeroşi prieteni ai bibliotecii, istorici şi profesori, dar nu numai, printre care arhitectul Radu Cornescu, conf. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, istoricul Lavinia Gheorghe şi conf. univ. dr. Constanţa Călinescu, cea care a scris despre Ioan N. Roman încă din 1968, în lucrarea Reprezentanţi ai Dobrogei în cultura românească”.

Promotii tablouri pecanvas.ro

dezvelire-placa

„Ioan N. Roman merita acest omagiu”

 

„Placa memorială pe care am dezvelit-o astăzi înseamnă mult pentru Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman pentru că aduce în felul acesta un omagiu patronului nostru spiritual. La 85 de ani de lectură publică la Constanţa ne-am gândit s-o înnoim pentru că Ioan N. Roman merita acest nou omagiu. În aceeaşi măsură, dezvelirea acestei plăci face parte din suita de evenimente pe care le-am organizat în acest an, respectiv pomenirea din 12 iulie, ziua în care Ioan N. Roman murit şi care a fost marcată printr-o ceremonie religioasă, apoi ceea ce s-a întâmplat azi, inaugarea spaţiului expoziţional şi expoziţia «85 de ani de lectură publică la Constanţa»”, a declarat Corina Apostoleanu, directorul bibliotecii. Aceasta a ţinut să menţioneze, ca şi Lavinia Gheorghe, de altfel, că parte a acestui proiect de suflet in memoriam Ioan N. Roman a fost şi regretatul Virgil Coman, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

Noua placă memorială, amplasată la intrarea în instituţia de cultură, a fost dezvelită de Corina Apostoleanu, istoricul Stoica Lascu, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan şi Constanţa Călinescu.

 

Agenda patriarhului Dobrogei, sub lupa prezentului vitrina-ioan-n-roman

 

În ceea ce priveşte colţul dedicat lui Ioan N. Roman, organizat la parterul bibliotecii, în sala de Referinţe generale, acesta reuneşte fotografii, documente originale şi copii care au aparţinut celui pe care Nicolae Iorga îl numea „patriarhul Dobrogei”. De asemenea, în această colecţie se regăseşte şi o agendă care i-a aparţinut lui Ioan N. Roman, dar şi o plăcuţă care a stat pe uşa casei sale. Potrivit declaraţiilor bibliotecarei dr. Luminiţa Stelian, fotografiile şi documentele din cele două vitrine dedicate lui I. N. Roman vor rula, astfel încât publicul să aibă acces, în timp, la întreaga colecţie. placuta-ioan-n-roman

 

(Citit de 157 ori, 1 afisari astazi)