Noul prefect al judeţului Constanţa Adrian Nicolaescu a anunţat miercuri, după şedinţa Colegiului Prefectural, că va depune toate eforturile pentru ca judeţul nostru să aibă un spital regional. „Există fonduri pentru construirea unor spitale regionale. Am fost mâhnit când am aflat că la Constanţa documentaţia nu este finalizată. Este de datoria mea să impulsionez ca toată documentaţia să fie gata cât mai repede pentru a o trimite Ministerului Sănătăţii”, spuse el, noul reprezentant al guvernului în teritoriu. Adrian Nicolaescu şi-a început bine mandatul. A anunţat că va aduce la Constanţa 350 milioane de euro, sumă ce reprezintă costurile de construcţie a obiectivului, potrivit ultimei evaluări făcute în urmă cu mai mulţi ani pe acest proiect. Să vedem însă şi cum va face acest lucru, dat fiind faptul că programul de construcţie a acestui spital datează din 2006, dar nimeni nu a reuşit să treacă cu el de faza de vorbe.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Terenul pentru spital, poligon de airsoft

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, a explicat că noul spital regional ar urma să fie construit în zona Viile Noi, în spatele serelor, pe terenul unei foste unităţi militare de transport. Este fix locaţia aleasă în urmă cu zece ani, atunci când a fost mediatizat pentru prima dată proiectul. Oficialul DSP a explicat că unitatea ar urma să aibă 770 paturi, dar nu cunoaşte valoarea finanţării pentru construcţia acestui spital. De unitatea spitalicească urmează să beneficieze şapte judeţe şi va fi dotată cu heliport. În prezent, în halele fostei unităţi militare se organizează meciuri de airsoft. Despuiate de tot ce era de metal, clădirile dărăpănate sunt mediul ideal pentru reproducerea unor decoruri din teatrele de operaţii, unde războiul a distrus aproape totul. În cazul nostru, distrugerea au făcut-o „magneţii”.

 

Nicolăescu versus Nicolaescu: primul vinde gogoşi, al doilea promite

Primul plan de construcţie al spitalului regional a fost pus pe hârtie în primul mandat al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Costa 350 de milioane de euro, iar Ministerul Apărării Naţionale a donat fericit şi imediat 10 hectare de teren în zona Viile Noi, la marginea oraşului, către Ministerul Sănătăţii. Mai departe nu s-a mai întâmplat nimic. Acum este greu de crezut, dar – menţionez – nu imposibil, ca un astfel de obiectiv medical să fie ridicat de la zero, în condiţiile în care sistemul sanitar e şvaiţer. Şi mai e ceva: nu ştiu cum noi, românii, întotdeauna reuşim să facem lucrurile invers logicii şi lumii occidentale – vrem să facem spitale la marginea oraşului, pe câmp, dar în schimb ridicăm hipermarket-uri în buricul oraşului. Să fiţi sănătoşi!

(Citit de 324 ori, 1 afisari astazi)