Expert Forum, Freedom House România, Centrul Român pentru Politici Europene şi Grupul pentru Dialog Social cer Camerei Deputaţilor să respingă aşa-numita „Lege anti-defăimare socială” adoptată de Senat.
Semnatarii acestei scrisori solicită Camerei Deputaţilor să respingă proiectul legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (aşa-numita lege „anti-defăimare socială”), în forma actuală recent aprobată de Senat.
„Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate civilă şi poate duce la încălcări grave ale dreptului la liberă exprimare.
Suntem împotriva acestei legi deoarece definiţiile privind „grupul social” şi „defăimare socială” sunt vagi, imprevizibile şi permit interpretări abuzive. Astfel, defăimarea socială este definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social”. Grupul social e definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limba maternă, tradiţii culturale, apartenenţa POLITICĂ, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”. Proiectul de lege în cauză prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială (1000-30000 de lei dacă ţinta defăimării este o persoană fizică sau 2000-60000 lei dacă discriminarea vizează un grup social).
În condiţiile ambiguităţilor privind definiţiile, este neclar dacă, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturătoare a unui jurnalist sau om obişnuit care scrie în spaţiul public despre un partid ca având mai mulţi corupţi decât alţii sau despre parlamentari ca votându-şi în grup pensii speciale.
Cuantumul amenzilor este suficient de mare încât să ducă la autocenzurarea vocilor critice.
Considerăm, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicaţii majore asupra libertăţii de exprimare să fie aprobată fără o dezbatere argumentată şi o consultare publică reală”.
Expert Forum
Freedom House România
Grupul pentru Dialog Social
Centrul Român de Politici Europene
Cei care doresc să susţină acest demers o pot face printr-o semnătură aici:
Organizaţiile semnatare sunt membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată
Sursa foto: commons.wikimedia.org
Nici un comentariu