„Centrul pentru Educație Interculturală Constanța” este titlul proiectului pe care îl derulează Muzeul de Artă şi care are ca grup ţintă 25 de tineri artişti în devenire, de la Colegiul şi de la Facultatea de Arte constănţene.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Partenerii muzeului sunt International Organization for Democracy and Human Rights din Oslo şi Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța, iar perioada de implementare este mai 2015 – aprilie 2016, proiectul fiind finanțat prin Granturi SEE 2009 – 2014, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Obiectivul fundamental al acestui proiect constă în promovarea educației interculturale în rândul tinerilor, pentru înțelegerea diversității culturale și protejării identității multiculturale, prin încurajarea dialogului intercultural.

 

Două expoziţii interculturale la Constanţa şi la Oslo

Tinerii din grupul ţintă au vârste cuprinse între 14 și 22 de ani şi sunt elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” și studenți ai Facultăţii de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. Interesant este că printre ei se regăsesc şi reprezentanți ai minorităților etnice din zona Dobrogei.

Ei vor beneficia de îndrumare în ceea ce privește înțelegerea unor aspecte culturale, precum determinările interculturalității și multiculturalității și impactul acestora asupra comportamentelor individuale şi colective, în strânsă corelație cu apartenența etnică. Conştientizarea rădăcinilor propriilor determinări culturale, a stereotipurilor, a prejudecăţilor proprii, precum şi identificarea acestora la ceilalţi reprezintă un beneficiu pe care proiectul îşi propune să-l aducă celor 25 de tineri. Odată cu această conştientizare se urmăreşte cultivarea gradului de toleranță, precum şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare cu ceilalţi.

Prin activitățile pe care le propune, proiectul vine să completeze preocupările locale, regionale, naționale și europene în ceea ce privește promovarea diversității culturale și a valențelor interculturale. Astfel, crearea Centrului pentru Educație Interculturală la Constanța, desfășurarea, în acest centru, a unor ateliere de educație interculturală cu tinerii, vernisarea a două expoziții interculturale (una la Constanța, iar cealaltă în Oslo), precum și conturarea unei comunități virtuale de dialog intercultural se numără printre cele mai reprezentative activități din perioada de implementare a proiectului. Prin astfel de acţiuni, implementarea proiectului aduce o contribuție substanțială în ceea ce privește conștientizarea diversității culturale în rândul tinerilor, întărirea dialogului cultural şi documentarea istoriei culturale.

Implementarea activităților cuprinse în proiect va determina rezultate precum promovarea educației prin artă și cultură către un public mai larg, creșterea mobilității la nivel internațional pentru operele unor artiști din România și din Norvegia (prin intermediul celor două expoziții interculturale), promovarea și consolidarea istoriei culturale a minorităților (prin intermediul dezbaterilor în cadrul atelierelor de educație interculturală și în mediul online creat).

Nu mai puţin important, prin interacțiunile directe sau indirecte din cadrul proiectului implementat de Muzeul de Artă Constanţa, prin participarea la activități care vor viza promovarea toleranţei şi valorificarea diversităţii culturale, în acord cu orientările europene curente,  se va realiza educația tinerei generații în sensul formării de atitudini și conduite interculturale.

(Citit de 418 ori, 1 afisari astazi)