Vineri, la Planetariul din Constanţa, a avut loc adunarea generală a Ligii Navale Române, filiala Constanţa. O şedinţă de bilanţ care s-ar fi putut desfăşura de-a dreptul plictisitor a fost animată de discuţii în contradictoriu, fără o miză reală, între reprezentanţii marinei comerciale şi cei ai marinei militare.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Comandantul de cursă lungă Stelian Ursu a cerut să fie introdus în statutul ligii un departament al marinei comerciale. „Suntem 60 de comandanţi, 15 şefi mecanici şi mai mulţi telegrafişti, suntem o forţă în liga navală şi vrem să fim luaţi în considerare!”, a spus el. De asemenea, a mai cerut ca Liga Navală Română să susţină reînfiinţarea unei flote sub pavilion românesc, inclusiv prin demersuri la primul ministru, după finalizarea procesului electoral din toamna acestui an.

Răspunsul pe care l-a primit c.l.c. Ursu a evidenţiat faptul că în cadrul Ligii Navale Române (LNR) nu se face nicio diferenţiere între membrii care provin din marina civilă şi cei care provin din marina militară, chiar preşedintele la nivel naţional fiind comandant din marina comercială – c.l.c. Laurenţiu Mironescu. De asemenea, intervenţia lui Ursu a prilejuit readucerea în discuţie a proiectului de lege pentru revigorarea pavilionului naţional, iniţiat de LNR în 2010, cu sprijinul mai multor actori din domeniul maritim, dar făcut uitat de autorităţi. Intervenţiile din şedinţă au mers toate în direcţia resuscitării acestui proiect prin reluarea demersurilor oficiale.

Un alt proiect major al LNR pentru viitor ar fi achiziţionarea unei nave şcoală, întrucât carenţele din învăţământul de marină fac ca absolvenţii să nu-şi mai obţină competenţele în timpul studiilor, încercând să le obţină ulterior, pe mare.

Preşedintele LNR Filiala Constanţa, Contraamiral (ret.) Aurel Constantin, a făcut o trecere în revistă a realizărilor din anul trecut, printre care Concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“, ajuns la a 24-a ediţie, ocupă un loc de seamă, fiind organizat mai ales prin eforturile contraamiralului Ștefan Nicolae, vicepreședinte al filialei şi, de curând, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. De altfel, adunarea l-a ales vineri pe Ştefan Nicolae în funcţia de primvicepreşedinte, iar locul său vacant de vicepreşedinte a fost ocupat, în urma votului, de comandorul Ioan Damaschin. În paranteză fie spus, Consiliul Judeţean Constanţa încearcă printr-un nou proces, după ce l-a pierdut pe primul, să recupereze de la ligă finanţarea oferită pentru acest concurs de matematică, în urma constatărilor Curţii de Conturi.

Un alt proiect remarcabil al ligii este editarea revistei „Marea noastră”, ajunsă la ediţia cu numărul 104 şi având-o ca redactor şef pe dr. Carmen Irène Atanasiu, expert în patrimoniul naval. Marea problemă este că, deşi revista este cerută de membri, este vândută în librării şi are o audienţă remarcabilă, certificată şi de folosirea ei ca resursă în cercetarea din domeniu, numărul de abonamente rămâne constant, acoperind o mică parte din cheltuielile de editare.

(Citit de 373 ori, 1 afisari astazi)