Desigur, la conferinţa de ieri a PNL-ului nou – aripa PNL, Puiu Haşotti, ca decan de vârstă, a fost lăsat să abordeze temele mari. Băsescu – dictator, ca toţi marii dictatori, cu referinţele istorice respective, maxime gen „unanimitatea este moartea democraţiei”, plus asemănările dintre Traian Băsescu şi Liviu Dragnea, care senatorului i se par evidente, dar nu le-a enunţat.
De la PMP naţional, Haşotti a trecut la cel local, ameninţându-l pe Claudiu Palaz că, dacă nu încetează cu atacurile mincinoase la adresa sa, va dezvălui cine l-a ajutat în 2005. Nu se ştie la ce. Ca să lase un indiciu savuros pentru detectivii amatori din rândul ziariştilor, a spus că era o persoană care îl alinta pe Palaz cu diminutivul „Claudelu’”. Să se poată şi mai jos de-atât, ca nivel al discuţiei, într-o conferinţă de presă? Probabil că vom vedea în campania electorală, căci Haşotti a negat că ar fi un şantaj, având de gând oricum să dezvăluie informaţia, dar la momentul potrivit. Deci Claudelu’ poate să continue liniştit cu atacurile, pentru că glonţul tot îl va ajunge din urmă. Deşi cazul pare cam uşurel, iar muniţia – strict de manevră, căci nu ştiu cine ar putea să mai fie impresionat de o întâmplare din 2005. Practic, înaintea erei noastre… 🙂
Mai departe, am fost asiguraţi că legea votului prin corespondenţă a intrat într-un calendar strict care va permite votarea ei în timp util – eu, una, am dubii, nu sunt convinsă nici măcar că toţi liberalii vor ca diaspora să poată vota nestingherită la anul. Când vine vorba despre legile electorale, nu pot să trec peste felul în care s-au pus de acord cu PSD-ul asupra desfiinţării turului al doilea la locale…
În privinţa scandalului poliţistului mort, demiterea lui Gabriel Oprea sau grevă parlamentară a liberalilor – propune Haşotti, cu menţiunea că vor participa la dezbaterile privind votul prin corespondenţă.
După un „la mulţi ani majestăţii sale” şi un „omagiu armatei române”, a continuat finanţistul George Dragomir, cu numeroase consideraţii privind noile modificări ale Codului Fiscal, rectificarea bugetară şi amnistia fiscală, numindu-le electorale, precizând că vor duce la adâncirea deficitului bugetar, deplângând tăierile de fonduri de la investiţii şi observând că, de acum, vor fi şi mai mulţi aceia care nu-şi vor plăti dările, în aşteptarea mărinimiei preelectorale. Chestiuni evidente, care nu se întâmplă pentru prima dată, dar care lasă rece opinia publică, neproducând efecte imediate şi vizibile…
Mare parte din conferinţa de presă a fost dedicată suspendării de drept a primarului de Techirghiol, Adrian Stan, din PNL, pe timpul arestului preventiv, conform statutului partidului, legalizat cu o săptămână în urmă. A fost ridicată, firesc, întrebarea dacă Gigi Chiru, condamnat penal în primă instanţă, va fi şi el suspendat din partid, iar conducerea a declarat că se va lua act şi de acest fapt în prima şedinţă de partid.
Vergil Chiţac pare din ce în ce mai aproape de postura de candidat la Primărie, Dragomir răspunzând, cu aplomb, „probabil” la întrebarea dacă acesta este candidatul foarte bun pe care îl pregătesc să intre în lupta cu PSD după rezultatul sondajului comandat la CSOP. Totuşi, George Dragomir a respins cu hotărâre – dar nu ştiu cu câtă sinceritate – varianta unei candidaturi independente sprijinite de PNL. Rămâne de văzut dacă Chiţac va da vrabia din mână pe cioara de pe gard, adică funcţia de rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân şi apartenenţa la Armata română pe o susţinere incertă, marcată de precedente fără glorie şi lipsită de dorinţa reală de a câştiga Primăria a PNL Constanţa.
Saracii de la pnl, inseamna ca nu au gandit bine strategia pentru locale