După aproape patru ani petrecuţi în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ana Marcu revine în politică. De data aceasta, în calitate de candidat la alegerile parlamentare. Membră a Partidului Naţional Liberal încă din 1990, Ana Marcu ocupă poziţia 3 pe lista PNL Constanţa pentru Camera Deputaţilor. Liberala susţine reducerea presiunii fiscale asupra angajatului şi a angajatorului şi, totodată, o serie de măsuri menite să diminueze abandonul şcolar. Candidata PNL consideră că scrutinul din 11 decembrie reprezintă un moment decisiv pentru alegători, fiindcă aceştia vor decide dacă România va merge înainte sau dacă, din contră, va rămâne ancorată în trecut.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În ceea ce priveşte activitatea profesională, Ana Marcu şi-a construit o carieră în sistemul bancar, ocupând mai multe funcţii de conducere în diverse sucursale bancare.

Reporter: După ce aţi activat aproape patru ani în Consiliul Local, aţi decis să vă retrageţi, deşi eraţi percepută, la un moment dat, ca vocea opoziţiei din Constanţa. Reveniţi însă acum cu această candidatură. De ce?

Ana Marcu: Dacă nu aş fi revenit, cred că aş fi avut un sentiment de neîmplinire, deoarece pentru mine politica reprezintă un drum care trebuie parcurs. O fac din pasiune şi, în acelaşi timp, din responsabilitate, iar acum, mai mult ca oricând, atâta vreme cât mi s-a oferit şansa unei candidaturi, mi-am asumat acest lucru şi chiar sunt hotărâtă să dovedesc că se poate face politică şi în alt mod.

Parlamentul României este la un nivel extrem de scăzut de încredere şi de aceea este nevoie să contribuim cu toţii la schimbarea clasei politice. O putem face atât din postura de candidaţi, cât şi din postura de alegători. Aceştia din urmă trebuie să fie perfect conştienţi de alegerea lor din 11 decembrie, în timp ce noi, în calitate de candidaţi, trebuie să dovedim onestitate şi profesionalism şi să fim hotărâţi să schimbăm mentalitatea şi metehnele care au existat până acum în Parlament.

R.: Credeţi că 11 decembrie este un moment decisiv pentru România postdecembristă? Din ce motiv?

A. M.: Este decisiv şi important, pentru că partidele politice au avut un an să se schimbe, de la momentul zero, momentul Colectiv. Clasei politice i s-a dat un ultimatum de către cetăţeni şi i s-a spus foarte clar că e nevoie de schimbare. Mi se pare însă nedrept că s-a întâmplat aşa ceva (n. r. că a avut loc tragedia din club Colectiv). A fost o lecţie de viaţă pentru noi toţi, indiferent de calitatea pe care o avem în societate. Este foarte trist şi este un moment pe care nu trebuie să-l uităm. Revenind, ni s-a cerut ca într-un an să ne asumăm responsabilitatea şi să ne reformăm. Unele partide politice învaţă însă mai greu, altele mai uşor. Ca şi oamenii, de altfel. Partidul Naţional Liberal a ales să se reformeze, propunând oameni noi în Parlamentul României.

Dar nu e destul să fii nou. E necesar, e adevărat, dar la fel de necesar este să fii profesionist şi să fi dovedit în activitatea ta profesională rezultate bune, bazate pe muncă.

În concluzie, este un moment decisiv, în care cu toţii vom hotărî dacă privim înainte sau dacă vom trăi din amintiri, repetând greşeli din trecut.

„Măsurile lipsite de sustenabilitate şi de coerenţă nu fac bine nici măcar în campania electorală”

R.: Prin ce se diferenţiază oferta PNL, în perspectiva proximelor alegeri generale, de ofertele celorlalte partide politice?

A.M.: Oferta PNL este una sinceră, coerentă şi sustenabilă. Acestea sunt calităţile ofertei PNL. Nu avem măsuri populiste, nu punem accentul pe voturi aduse cu orice preţ. Ne place să credem că am ajuns cu toţii la o anumită maturitate care ne dă dreptul să promovăm măsurile care chiar contribuie la prosperitatea societăţii. Măsurile lipsite de sustenabilitate şi de coerenţă nu fac bine nici măcar în campania electorală şi sunt convinsă că asta se va vedea pe data de 11 decembrie.

Toţi candidaţii PNL sunt poziţionaţi foarte bine atunci când ne raportăm la criterii precum integritate, stat de drept şi traseim politic.

R.: Credeţi că electoratul din România este pregătit pentru mai multe femei cu funcţii de conducere în politică?

A.M.: Cred că şi clasa politică, şi societatea în ansamblul ei sunt pregătite pentru acest lucru, fiindcă au existat şi există în politica din România doamne care au dovedit categoric că pot munci la fel de bine, la fel de eficient precum domnii. Pe de altă parte, cred că femeile aduc în politică un plus de sinceritate şi un plus de înţelegere a nevoilor societăţii. O femeie se va confrunta întotdeauna mult mai acut cu problemele din viaţa de zi cu zi. De aici, înţelepciunea lor.

R.: Cum aţi caracteriza, în doar câteva cuvinte, municipiul şi judeţul Constanţa, aşa cum se văd acestea la momentul actual?

A.M.: Ca nişte zone care trăiesc în trecut. Şi municipiul, şi judeţul Constanţa trăiesc din amintiri. Este timpul să ne scuturăm de umbrele trecutului şi să mergem înainte, să avem curajul să privim înainte. Nu neapărat pentru că PNL vine cu o ofertă bună, asta e deja o certititudine, ci şi pentru că am rămas în urma unor zone importante din ţară, iar acest lucru reprezintă pentru noi o vulnerabilitate şi în mod cert ne dezavantajează. Avem mult de muncă, dar avem şi potenţial, care trebuie exploatat. Trebuie să găsim soluţiile optime, iar profesioniştii pot face asta. Sperăm că se va întâmpla acest lucru atât la nivel de Parlament, cât şi în cadrul administraţiei publice locale, pentru că în administraţia locală noi nu am spus încă tot ce ce putea spune, dar categoric va veni şi momentul nostru.

„Avem în programul de guvernare măsuri menite să reducă abandonul şcolar”

R.: În aceeaşi ordine de idei, care credeţi că sunt cele mai grave, cele mai sensibile probleme cu care se confruntă constănţeanul de rând şi cum veţi putea dumneavoastră, în calitate de parlamentar, să le diminuaţi?

A.M.: Cele mai sensibile probleme din societate sunt discrepanţele puternice. Dacă ne referim, de exemplu, la educaţie: avem, pe de o parte, olimpici internaţionali şi pe de altă parte avem un nivel al abandonului şcolar care ar trebui să ne dea frisoane. Această problemă există la nivel naţional şi, implicit, la nivel local.

I se adaugă sărăcia şi lipsa locurilor de muncă. Sunt probleme foarte sensibile, dar, din păcate, pentru un anumit partid sunt doar teme electorale. Pentru noi, liberalii, şi o spun cu toată onestitatea, sunt subiectele principale ale programului de guvernare şi venim cu măsuri clare pentru fiecare dintre aceste probleme. Dacă ne referim la educaţie, avem în programul de guvernare măsuri menite să reducă abandonul şcolar şi amintesc aici generalizarea aplicării proiectului-pilot „O masă caldă în fiecare şcoală”, dar şi creşterea numărului de locuri în şcoli, astfel încât întregul sistem de predare să se facă într-un singur schimb, pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să se ducă la şcoală şi după-amiaza şi să se stea acolo până la orele 19, 20. Mai avem, de asemenea, transportul gratuit pentru copiii care fac naveta.

În calitate de parlamentar voi putea să diminuez aceste probleme prin proiecte de lege care aduc ordine în sistem şi echitate. Avem legea salarizării unitare, care exact asta îşi propune: ordine în sistem, echitate şi valorizarea performanţei, şi mai avem reducerea presiunii fiscale, în mediul de afaceri, pentru angajat şi angajator, de la 39,5% la 32%, prin aplicarea generalizată a cotei unice: – 16% angajator, 16% angajat.

R.: Activaţi de 16 ani în sistemul bancar, inclusiv în zona de business a sistemului. Cum vedeţi posibilă o „resuscitare” a mediului de afaceri din Constanţa?

A.M.: Prin măsuri foarte clare şi foarte bine ţintite. Într-adevăr, există o apatie care s-a transferat din zona politică în zona de afaceri, o apatie bazată, probabil, şi pe un stil de politică practicat de administraţia locală. Eu vă spun că există prevederi legale, care pot conduce la stimularea investiţiilor în Constanţa, iar aici aş aminti de Legea 186/2013, prin care se pot realiza parcuri industriale. Această lege a putut fi aplicată de judeţe importante din ţară. Dacă intrăm pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi ne uităm pe situaţia repartizării parcurilor industriale la nivel de judeţ, vom observa două judeţe, anume Teleorman şi Constanţa, care nu au astfel de parcuri industriale. Doljul, Braşovul, Clujul al dezvoltat parcuri industriale. Deci, printr-o analiză mai atentă a legislaţiei care ne permite să dezvoltăm investiţiile în oraşul nostru, cred că am putea stimula mediul de afaceri şi am putea, de asemenea, să-i venim în întâmpinare prin facilităţi fiscale deja existente.

„O prezenţă scăzută la vot avantajează PSD-ul”

R.: Care vor fi priorităţile dumneavoastră în calitate de parlamentar?

A.M.: Cea mai bună măsură pentru care voi milita este reducerea presiunii fiscale pe forţa de muncă, care are ca scop scoaterea la suprafaţă a muncii la negru. În momentul de faţă, această presiune fiscală se traduce într-un procent de 39,5%. Media europeană este de 34,9%. Noi vrem să o reducem la 32%.

R.: Ce le transmiteţi alegătorilor înainte de alegerile din 11 decembrie?

A.M.: Le transmit că este extrem de important să meargă la vot. O prezenţă scăzută la vot avantajează PSD-ul, iar acest lucru trebuie să fie cunoscut de fiecare alegător din Constanţa. Le transmit să analizeze cu atenţie şi discernământ listele propuse de partidele politice şi să observe noutăţile listei propuse de PNL Constanţa. Să vină la vot pentru că, de data aceasta, chiar au de ce şi pe cine să voteze.

 

(P)

(Citit de 160 ori, 1 afisari astazi)