Centrul istoric al Constanţei a fost, ieri dimineaţă, gazda câtorva sute de studenţi însoţiţi de părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. A fost pentru prima dată în istoria post-decembristă a Constanţei când Piaţa Ovidiu a găzduit festivitatea de deschidere a unui nou an universitar. Evenimentul a reunit cele două universităţi de stat din oraşul port: Universitatea „Ovidius” şi Universitatea Maritimă Constanţa (UMC). Prezent la eveniment, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a ţinut să precizeze faptul că nu e deloc întâmplător că tocmai centrul istoric al oraşului este gazda acestei ceremonii: „Deschiderea anului universitar ne-a prilejuit această întâlnire într-un loc cu o încărcătură simbolistică vitală pentru oraşul nostru. Suntem într-un loc în care, acum mai bine de 2.000 de ani, îşi purta paşii exilatul Ovidiu, care şi-a găsit aici o casă şi care ne-a lăsat o moştenire. Suntem într-un loc în care inima oraşului nostru a reînceput să bată”.
În altă ordine de idei, edilul-şef a mulţumit, în debutul festivităţii, universitarilor constănţeni: „Aş începe cu un cuvânt de mulţumire pentru universitarii constănţeni, pentru dascălii constănţeni. Ştiu că sunt momente grele, sunt momente în care educaţia încearcă să se repoziţioneze ca un pilon important al oricărei strategii a statului nostru. De asemenea, aş vrea să dau un cuvânt de încredere părinţilor: aţi făcut o alegere excelentă. Constanţa este un centru universitar serios ce naşte oameni care vor fi ancoraţi în viaţa reală a oraşului, a ţării şi a lumii”.
Centrul vechi al Constanţei nu este doar păstrătorul unor vestigii istorice, ci şi locul din care poetul exilat Ovidiu îşi „spune” încă, peste veacuri, povestea. În acest sens, trebuie menţionat că, peste doar câteva luni, se vor împlini 2.000 de ani de la moartea sa. Cumva, deschiderea anului universitar în piaţa care-i poarte numele a fost şi un preambul al unei comemorări.
Semnificativ pentru evenimentul de ieri a fost discursul rectorului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, în opinia căruia era timpul ca, la aproape 27 de ani scurşi de la Revoluţia din decembrie 1989, universităţile să-şi (re)câştige, şi la Constanţa, poziţia pe care o merită: „Universităţile vin spre cetate, spre kilometrul zero. S-au situat cumva la periferia cetăţii timp de 27 de ani. Salut această iniţiativă de a ne reuni în acest cadru, în acest moment zero. Constanţa nu e doar un oraş economic, istoric, cultural, ci şi un centru academic”, a declarat rectorul celei mai mari unităţi de învăţământ superior din Dobrogea.
„Inedit” e şi să te duci îmbrăcat în pijama la o nuntă. Doar că e penibil