Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, în cadrul şedinţei de îndată de ieri, rectificarea bugetului municipal pe anul 2015. Prin această rectificare, administraţia publică locală a prevăzut în buget două milioane de lei pentru acordarea de burse elevilor din Constanţa, urmând, în proxima şedinţă a CLM, să fie stabilite valoarea burselor şi numărul beneficiarilor.
„Am propus consilierilor locali – şi mă bucur că au aprobat – să includem o sumă de două milioane de lei pentru bursele şcolare. Vom face în luna octombrie, după începerea anului şcolar, o radiografie a fiecărei şcoli în parte, astfel încât să identificăm beneficiarii celor patru tipuri de burse: bursele de performanţă, bursele de merit, bursele sociale şi bursele de studiu. În funcţie de numărul copiilor ce vor putea beneficia de aceste burse în luna octombrie, vom stabili şi cuantumul fiecărui tip de bursă în parte”, a declarat Decebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanţa. El a menţionat şi că este pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei din 2011 (lege care produce efecte din 2012) când aceste burse se acordă în municipiul Constanţa.
„Nu cerem nimic în plus decât să se respecte un drept al nostru”
Amintim că aceste burse – mai exact, faptul că ele nu erau alocate până acum – au constituit subiectul unei controverse între municipalitate şi Asociaţia Elevilor din Constanţa. Elevii au solicitat, în mai multe rânduri, alocarea de burse şi, fiindcă administraţia locală nu le oferea, în luna iulie a acestui an Asociaţia Elevilor a acţionat în instanţă Primăria şi Consiliul Local Constanţa pentru a obliga municipalitatea să respecte legea. La momentul respectiv, Andrei Eduard Burghelea, reprezentantul asociaţiei, declara: „În primul rând solicităm Consiliului Local să ofere burse sociale, burse de merit, burse de performanţă şi burse de studiu elevilor din municipiul Constanţa, aşa cum prevede Legea Educaţiei, articolul 84. Consiliul Local Constanţa consideră că aceste burse nu trebuie oferite obligatoriu elevilor, iar noi, prin această chemare în judecată, vrem să obligăm Consiliul Local (n. r. – să ofere bursele). Nu s-au oferit niciodată până acum burse elevilor din Constanţa şi considerăm că ar trebui ca CLM să respecte legea întocmai. Nu cerem nimic în plus decât să se respecte un drept al nostru”, explica, în luna iulie, Burghelea.
De unde sunt banii pentru burse? Conform declaraţiilor lui Decebal Făgădău, municipalitatea a făcut economie cu anumite activităţi pentru care, iniţial, avea o alocare bugetară mai mare. Ce diferenţă între modul în care, până ieri, erau trataţi elevii din Constanţa! Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, ridica vocea la ei ori de câte ori îşi făceau apariţia la şedinţele de CL sau îi ignora pur şi simplu. Radu Mazăre, acelaşi primar care se bătea cu cărămida în piept susţinând că el şi aparatul subordonat lui ştiu să chivernisească (exact acesta era cuvântul) banii din bugetul local. Şi, totuşi, această chiverniseală nu se „traducea” niciodată în beneficiul elevilor.
Fără a arunca vreo umbră de suspiciune asupra deciziei actualei administraţii de a aloca aceste burse abia acum, cu nici un an înaintea alegerilor locale, nu putem decât să sperăm că, odată acordate de anul acesta, bursele pentru elevi vor deveni tradiţionale în municipiul Constanţa. Fără ca vreo asociaţie să mai dea în judecată Primăria şi Consiliul Local Constanţa.
Tot ieri, CLM a aprobat şi alocarea sumei de un milion de lei pentru stingerea arieratelor unităţilor de învăţământ din municipiul Constanţa.
P.S.: E drept, legea spune că municipalitatea poate, nu că e obligată să acorde bursele. Ce pot însă înţelege elevii astăzi? Că până acum municipalitatea nu a vrut?
Foto: radiocluj.ro
Nici un comentariu