Sunt sigură că toţi politicienii din România aşteaptă ca oamenii să uite, aşteaptă ca indignarea să scadă şi să dispară treptat, aşteaptă ca lumea să obosească să mai iasă în stradă şi să le ceară să plece acasă. Mi-i imaginez discutând între ei şi ridiculizând protestele românilor, cu acel aer atoateştiutor, în ideea că „nu pot ei să protesteze cât putem noi să răbdăm, cu nesimţirea educată în atâţia ani de cvasi-democraţie şi de domnie a corupţiei”.
Alături de uitare şi oboseală, politicienii mizează şi pe dezbinare: şi-au scos postacii la atac pe Facebook, şi-au scos pesediştii mascaţi în stradă, au apelat şi la galerii pregătite cu scandări pentru orice ocazie, care să confişte prin volum şi experienţă de stradă orice manifestaţie cinstită.
Mai au câteva atuuri în mânecă, şi anume orgoliile politicienilor în faşă, care vor să-şi impună deciziile de a manifesta aşa sau altminteri, pe loc sau în marş, pentru orice alegere fiind de găsit argumente puternice şi aliaţi cu spiritele înfierbântate. Mai sunt aceia care se laudă că ei (ba ei!) au scos oamenii în stradă, colectând puncte pentru viitoare acţiuni ori afaceri, sau pun paie pe foc, exploatând în folos personal mici conflicte localizate strict, sperând să le vadă extinzându-se ca un incendiu.
Aseară, la Constanţa, la protestul cu un număr modest de manifestanţi (maximum 400), l-am auzit pe unul care se erijează în lider (nu-i dau numele pentru că nu vreau să-l fac de râs şi pentru că nu sunt convinsă de reaua lui credinţă şi mă gândesc că poate înţelege şi se potoleşte) cum, în încercarea de a-i ţine pe participanţi pe loc, îi făcea „GOLANI” pe cei ce, cu o zi înainte, cu două zile înainte şi cu trei zile înainte au condus marşurile prin oraş care au mobilizat între 4000 şi 7000 de protestatari. Ciudata alegere a insultei îl plasează pe emiţător în tabăra celor ce încercau să spargă demonstraţia din 1990, din Piaţa Universităţii, un fel de MINER pe stil nou sau un fel de progenitură sinistră a lui Ion Iliescu (nomen odiosum!).
Urmaşul lui Iliescu mi-a mai spus, indignat, că Iohannis s-a consultat numai cu „sorosiştii” (adepţii lui Soros, deci), fără să-mi poată semnala cu ce anume din revendicările aşa-zişilor sorosişti nu este de acord, de vreme ce unele dintre ele se regăsesc în toate listele de revendicări, apărute din toate sursele, iar celelalte sunt tot cereri democratice, foarte pertinente, reieşite din experienţa multor ani de activism civic.
Aceiaşi „mineri” îi acuză pe unii dintre participanţii la manifestaţii că „au de gând să candideze”, de parcă ar fi ceva de rău, în contextul în care ne văităm că nu avem cu ce, cu cine să înlocuim actuala clasă politică. Iar unul dintre tinerii lideri ai marşului a fost acuzat că ar „compromite” Asociaţia Elevilor din Constanţa, de parcă participarea la marş ar fi ruşinoasă.
Ultima găselniţă pentru a ţine oamenii în casă este aceea de a identifica tot felul de personaje, minore în peisajul social al Constanţei, dispuse să declare că protestele au fost politizate şi că nu mai este vorba despre manifestaţii cu un caracter civic.
Mai avem cinci minute până la „NU NE VINDEM ŢARA!”, scandare ce va alunga definitiv din stradă orice om de bun simţ, rămânând doar câte o mână de troglodiţi de care găştile de politicieni veroşi vor putea face mişto în voie, iar manifestanţii anti-corupţie se vor ruşina.
Este evident că presiunea străzii constituie un factor esenţial în actualul context. Cu cât vor înceta mai curând protestele, cu atât vor fi uitate mai repede revendicările, cu atât ne vom întoarce mai degrabă la resemnarea care preceda şi a făcut posibilă tragedia din clubul COLECTIV.
Căci ziua în care renunţăm este ziua în care murim!
Până acum, anticorpii democraţiei au reuşit să învingă toate aceste piedici puse de puterea politică şi de oportunişti. Eu, una, am credinţa că moartea celor 44 de tineri a provocat o traumă atât de adâncă, de gravă, încât va conduce la o schimbare radicală a mentalităţii generale. După ce am văzut la ce poate duce corupţia generalizată, vreau să cred că fiecare dintre noi va reacţiona diferit la orice semn de abatere de la moralitate. Că nu vom mai da şpagă, nici măcar leul acela şoferului de pe autobuzul RATC, că nu vom mai tolera munca şi comerţul la negru şi vom cere bon fiscal pentru orice bănuţ cheltuit, că nu vom mai primi bani ca să participăm la mitinguri sau ca să votăm pe unul sau pe altul, că nu vom mai tolera servirea cunoscuţilor pe uşa din spate în timp ce noi stăm la coadă la instituţiile de stat, că nu vom mai semna de formă instrucţiuni de protecţie a muncii sau de apărare în caz de incendii, că nu vom mai tăcea în faţa nedreptăţilor evidente, în faţa favorizării celor bogaţi şi vocali în dauna celor săraci şi silenţioşi.
Dacă şi acum ne lăsăm învinşi de manipulare şi minciună, altă ocazie nu se va ivi prea curând. Sau nu se va mai ivi deloc.
Căci ziua în care renunţăm este ziua în care murim!
Catre politicieni – Căutați un părinte care și-a pierdut în zilele acestea copilul și cereți-i iertare. Intrați în noul an meditativi. Și aprindeți o lumânare pentru cei morți și pentru voi. (Apel către lichele, 30 decembrie 1989)
Un apel din 1989 care, rămas fără ecou, explică multe dintre lucrurile pe care continuăm să le trăim și astăzi…
“
Sunteți puțini în mijlocul acestui popor, de vreme ce el s-a putut regăsi peste noapte cu o asemenea forță și grație; și totuși mulți, dacă ați putut face cu putință, hrăni și cauționa oroarea vreme de 40 de ani. Vouă, acestor mulți-puțini, vă adresez următoarea chemare:
Lăsați o respirație mai lungă între ultimul omagiu pe care l-ați scris, între ultima ședință în care v-ați exprimat entuziasmul pentru realegerea lui Ceaușescu la cel de-al XIV-lea Congres și adeziunea grăbită pe care ați venit să v-o dați în zilele în care timișorenii nu terminaseră să-și îngroape morții și în care sângele de pe bulevardul Magheru și din Piața Palatului nu se zvântase încă.
Nu mai strângeți o vreme, bărbătește, mâna colegilor voștri și nu-i mai priviți senini în ochi. Lăsați să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră. Fiți o vreme stingheri.
Nu mai apăreți la televiziune.
Nu mai scrieți în ziare.
Nu vă mai ridicați glasul decât pentru o scurta căință, căci altfel îl ridicați din nou în minciună.
Lăsați cuvintele să spună ceea ce spun; nu mai folosiți o vreme vorbele “demnitate”, “libertate”, “conștiință”, “dreptate”, “popor”. Nu asasinați aceste cuvinte.
Renunțați la alibiuri morale spunându-vă că ați făcut neîncetat răul ca să puteți face din când în când binele.
Să nu vă fie frică, ci doar, din când în când, o lungă și insuportabilă rușine. Căutați un părinte care și-a pierdut în zilele acestea copilul și cereți-i iertare. Intrați în noul an meditativi. Și aprindeți o lumânare pentru cei morți și pentru voi.
Iar dacă veți da curs acestei chemări, veți înceta să fiți lichele și veți primi recunoștința noastră. Vă vom iubi.”
Gabriel Liiceanu,
Apel către lichele, 30 decembrie 1989
salut prieteni! ma numesc sorin sunt inginer mecanic de profesie, profesez ,am familie si nu am antecedente penale.sunt siderat , suparat e oribil ce se intampla.hai sa colaboram cu totii , hai sa le aratam ca „strada „este educata , eu cand a fost revolutia din 89 avem 16 ani si mie mi-a fost furata o revolutie.voi sunteti tineri noi mai batrani.soljenitn a spus „cand esti tanar nu ai experienta cand ajungi sa aii experienta nu mai ai forta”. gragii mei noi comparativ cu timpurile din 89 avem niste „unelte” hai sa le folosim….nu putem protesta sa cerem si atat , hai sa avem initiativa sa punem presiune unde trebuie sa discutam sa gasim un punct de plecare.uite cum vad eu …cine sunt jucatorii pe piata politica acum…eu zic partidele parlamentare si presedintele tarii….cand ne intalnim hai sa ii aducem fata in fata pe toti cei care organizeaza sa-si expuna ideile si sa se decida initiative comune.uite ce propun eu orice miting trebuie sa aiba un scop zilnic. mi-as dori sa emitem o scrisoare deschisa catre partidele parlamentare aceasta scrisoare sa fie depusa la birourile parlamentare.ce sa le cerem.demisia imediata si ridicarea imunitatii tuturor parlamentarilor cu procese si cei condamnati. si imediat dupa asta cele doua camere sa se constituie in „adunare constituanta” si impreuna cu noi cu cei din strada sa upgradam constitutia si sa facem cea mai buna constitutie europeana. hai sa le impunem reformarea in interiorul partidelor.daca nu vine parlamentarul la reforma vine reforma la parlamentar.si cum facem asta ?prin comunicare sa lecerem tinerilor din partide sa convoace adunari de partid si sa demita conducerea lor de dinozauri comunisti corupti.altfel fara partide curate va fi haos.hai sa invatam sa fim civici.hai unde putem sa impunem ceva simplu sa o facem.si ce daca cei de la birouri parlamentare nu ne baga in seama .ne vom canaliza protestele contra lor zi de zi pasnic si toti din tara sa faca asa ceva …cum ne ignora …nu o vor putea face la infinit…hai veniti cu ideei simple si eficiente folosind „armele „legale pe care le avem…nu se asteapta la asa ceva……
Este bine ca o parte din locuitorii Constantei au iesit in strada pentru a avertiza politrucii(nu pot fi numiti politicieni)care ne conduc tara.Insatoate acestea au un efect limitat.Nesimtirea politrucilor este imensa.Singura arma eficace pentru a-i da afara este VOTUL.Tinerii nu ies la vot,lasand cohortele de iobagi ai poporului USL(da! usl inca exista-mascat fireste)momite de baroni cu ajutoare sociale mizere,sa hotareasca soarta tarii.REZULTATELE MONSTRUASE S-AU VAZUT!Fara participarea masiva a electoratului de dreapta la vot,aceste manifestatii vor avea un efect limitat.