Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa i-a acordat, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Kleiber, un nume de referinţă în cercetarea ştiinţelor limbajului, profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Strasbourg.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Kleiber este un apropiat al instituţiei de învăţământ constănţene, implicându-se direct, de-a lungul anilor, în activităţile derulate de Departamentul de limbi şi literaturi moderne şi Ştiinţele comunicării din cadrul universităţii. Acordarea, de către Universitatea „Ovidius”, a acestui titlu profesorului Georges Kleiber reprezintă un omagiu adus întregii opere a acestuia.

În Laudatio, prezentat de conf. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere, se menţionează: „Activitatea sa (n.r. a lui Kleiber) de cercetare s-a impus în câteva domenii care rămân inconturnabile pentru orice cercetător din orice domeniu al lingvisticii de astăzi. Membru al echipei de cercetare LiLPA de la Universitatea din Strasbourg până în 1997 şi responsabil al SCOLIA, a publicat peste 330 de articole şi 15 cărţi de referinţă în cercetarea lingvistică, fiind părintele domeniului de cercetare în semantica prototipului şi a anaforei asociative”. Din 2008, Georges Kleiber este membru al Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei Cercetătorilor în Lingvistică Franceză (ACLIF), calitate în care a avut patru participări la seminariile internaţionale organizate la Universitatea „Ovidius”, unde a ţinut peste zece conferinţe şi ateliere de formare cu profesori din universităţile româneşti şi străine.

 

„Publicul acceptă fără probleme ca un specialist în ştiinţele zise «tari» să ţină un discurs «moale»”

Modest şi jovial, fără a-şi ascunde emoţiile, lingvistul distins cu premiul de Doctor Honoris Causa a vorbit despre provocările pe care le implică susţinerea publică a unui discurs: „Dificultatea cu care mă confrunt nu e doar aceea pe care o resimte orice om când e vorba de a lua cuvântul în public şi de a se lansa într-un exerciţiu retoric pentru care nu posedă întotdeauna musculatura verbală necesară şi nici articulaţiile sintactice potrivite. Stânjeneala mea mai are o cauză. Publicul acceptă fără probleme ca un specialist în ştiinţele zise «tari» să ţină un discurs «moale», dar de la un vorbitor care lucrează în domeniul ştiinţelor «moi» lumea se aşteaptă, din contră, să asculte un discurs «tare». Presărat cu formule memorabile!”, a mărturisit Georges Kleiber.

 

Georges Kleiber s-a născut pe 6 decembrie 1944, la Séléstat. A studiat la Universitatea din Strasbourg, devenind licenţiat în 1965. Şase ani mai târziu, a susţinut o teză de doctorat cu titlul „Reţele lexicale ale lui IRE în franceza veche (sec. XI-XIII)”, publicată în 1978 la Klincksieck. În 1979, a susţinut, la Universitatea din Strasbourg, lucrarea de doctorat cu tema „Problèmes de référence: descriptions définies et noms propres”.

(Citit de 201 ori, 1 afisari astazi)