Recepţia finală a lucrărilor de distribuţie a gazelor naturale la Mangalia a avut loc într-un cadru festiv, ieri, în sala de şedinţe a Primăriei. Au fost prezenţi primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, directorul furnizorului de gaze, Cătălin Ivan, secretarul de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Mihai Adrian Albulescu, senatorul Nicolae Moga şi directorul societăţii de termoficare a municipiului, Goldterm, Dan Georgescu.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Proiectul a început în anul 2012 şi a fost dus la bun sfârşit, deşi a întâmpinat pe parcurs nenumărate dificultăţi. „Au fost momente când credeam că acest proiect este sortit eşecului, însă, astăzi, aproape toate centralele termice din oraş sunt racordate la reţeaua de gaze, iar multe locuinţe individuale sunt încălzite cu acest tip de combustibil”, a spus primarul Cristian Radu.

Este vorba despre o investiţie 100% privată care se ridică la 5 milioane de euro. În prezent, aproape toate centralele termice şi peste o mie de locuinţe individuale sunt racordate la reţeaua de gaze naturale. Continuă lucrările de branşare în comunele 23 August şi Costineşti, urmând ca, după finalizarea acestora, să fie realizate investiţii similare la Limanu.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Mihai Adrian Albulescu a declarat că acesta a fost primul proiect ajuns pe masa sa după ce a fost numit. „L-am avut în atenţie şi cu toate că nu părea viabil, l-am susţinut să se concretizeze, lucru care s-a şi întâmplat. Această investiţie este foarte importantă pentru zona Mangaliei, unde, dacă utilităţile sunt asigurate, şi investitorii vin mai repede. Avem la minister un program de prospectare a judeţului Constanţa, pentru partea vestică a acestuia. În prima parte a anului viitor, este de aşteptat ca preţul gazelor să scadă, lucru îmbucurător pentru cei care folosesc acest combustibil”, a mai precizat Albulescu.

O soluţie pentru ca mai multe localităţi din judeţ să fie branşate cu uşurinţă este aceea a realizării conductelor magistrale. Declaraţia aparţine senatorului Moga care a anunţat că există două proiecte, unul de racordare a localităţii Tuzla, celălalt pentru zona Negru Vodă – Techirghiol.

Directorul Goldterm Mangalia, Dan Georgescu, a solicitat ajutorul secretarului de stat Albulescu pentru începerea lucrărilor de  racordare a şcolilor, grădiniţelor, blocurilor ANL şi centralei Primăriei Mangalia la reţeaua de gaze. „Dacă vom primi sprijin, la data de 31 decembrie anul curent, toate instituţiile publice vor fi încălzite cu gaze naturale. Avantajul înlocuirii CLU (Combustibil Lichid Uşor) îl reprezintă şi costurile reduse. Astfel, dacă înainte cheltuiam pentru  pe combustibil 17 milioane de lei, iarna trecută au fost de ajuns 7,5 milioane de lei”.

 

 

(Citit de 347 ori, 1 afisari astazi)