Articol publicat şi în Ziarul de Investigaţii
La aproape 12 ani de la intrarea în exploatare, flotila de fregate primeşte în sfârşit binemeritatele rachete. Spun binemeritate pentru că cele două fregate achiziţionate de la britanici în urmă cu 12 ani au fost de-a dreptul chele când vine vorba despre armament.
După binecunoscutul scandal al şpăgii de 7 milioane euro legate de BAE Systems, faza a doua a contractului semnat cu britanici a rămas în aer. Strict din punct de vedere tactic, cele două fregate, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, au fost cumpărate fără sistemele principale de armament pentru aceste clase de nave, respectiv racheta. Potrivit prevederilor iniţiale din contractul cu britanicii, întâi era achiziţia, după care etapa a doua, de modernizare. După scandalul şpăgii, etapa a doua a fost abandonată. Prin urmare, la toate misiunile internaţionale fregatele s-au dus cu un tun de 76 milimetri Oto Melara şi cam atât.
Acum la orizont se întrevede schimbarea. „Anunţul de participare pentru iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost publicat în 16 martie, în sistemul electronic de achiziţii publice. Procedura aplicată pentru atribuirea contractului este «licitaţia restrânsă», organizată în baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii (…) fregatele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare (radare, electrono-optici şi sonar tractat). Acestea vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor. Modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România”, se arată în anunţul urcat pe SEAP.
Ca cerinţă minimă, firmele trebuie să demonstreze că au executat în ultimii cinci ani livrări de produse similare, care, cumulat, să fi avut o valoare de cel puţin 839 de milioane lei. „Prin produse similare, autoritatea contractantă înţelege construcţia şi instalarea, pe nave de luptă din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (Combat Management System)”, se arată în anunţul Romtehnica publicat pe SEAP.
Statul român a cumpărat în 2003 două fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz de către Marina Regală Britanică. Pentru cele două nave s-au platit circa 116 milioane lire sterline. Programul prevedea în faza iniţială achiziţia şi apoi asimilarea producţiei de subansamble în fabrici româneşti, dar nimic nu s-a întâmplat. Să vedem acum.
Domnule Martinescu sistemul Phalanx CIWS nu este un sistem de rachete ci un sistem de aparare apropiata bazat pe o mitraliera cu 6 bare de tip Gatling calibru 20 si cadenta de tragere 4500 de lovituri pe minut. In privinta lui Sea Wolf eu nu m-as bucura prea tare. Incepand cu anul asta Royal Navy il inlocuieste cu Sea Ceptor un sistem incomparabil mai bun. Sea Wolf a facut razboiul din Malvine unde nu a putut sa protejeze distrugatoarele de tip Sheffield in fata rachetelor Exocet (subsonice). Ma intreb ce o sa faca in fata lui Kalibr sau Onyx incomparabil superioare. Deci unii le lasa ca sunt depasite iar noi le luam de super tari. Chiar si cu aceasta achizitie apararea antiaeriana a Constantei e tot in aer.
Nici nu am spus ca Phalanx este un sitem de rachete. Personal prefer AK 630 de pe NPR uri. Prietenii stiu de ce…
Noi,dorim dog-fight 48 de f16, 24 de f22 sau rafale precum si mentinerea soimului romanesc 99 de la craiova, bacau,elicoptere navale si de atac super puma sau mk1=h215, fabricate la brasov,submarinul DELFINUL reparat+ unul cumparat de la americani ,francezi sau germani la mana a doua,un distrugator,o fregata si cateva corvete multirol de preferat americane/ frantuzesti sau israeliene/italiene ,revigorarea santierelor navale constanta, galati ,mangalia,,terestru putem si noi sa ne punem mintea la lucru si sa imbunatatim tancurile tr-85 si transportoarele SAUR etc,precum si armele cu munitia aferenta de la fabricile romanesti de profil.
DECI DORIM ALIATI IN SPECIAL SUA-FRANTA-ITALIA IN MATERIE DE ARMAMENT SI CONLUCRARI /TRANSFER DE TEHNOLOGIE CU/CATRE FABRICILE/SANTIERELE NAVALE DE PROFIL DE LA NOI DIN TARA.
Nu suntem degeaba a 7 tara ca marime si potential a EUROPEI .
Sa ne asiguram un oarecare confort de securitate,PROTEJARE A TERITORIULUI STRAMOSESC AL GETO-DACO-ROMANILOR