Actuala hartă politică a celor 70 de primării din judeţul Constanţa diferă considerabil faţă de momentul 2012. Asta, fiindcă unii dintre primarii aleşi în urmă cu patru ani au migrat de la un partid la altul, profitând de ordonanţa traseismului promovată de Liviu Dragnea, în vreme ce alţii, fie din cauza problemelor cu legea, fie din motive personale, au demisionat din funcţie. Nu mai puţin important, o parte dintre ei au fost demişi de actualul prefect al judeţului Constanţa, Constantin Ion.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Una dintre diferenţele fundamentale dintre alegerile locale din 2016 şi cele de acum patru ani constă însă în faptul că, dacă în 2012 candidaţii la alegerile locale erau preponderent din partea USL, astăzi vorbim fie despre candidaţi PSD, fie despre candidaţi ai noului PNL, rezultat în urma fuziunii dintre PDL şi PNL-ul cu tradiţie. USL este deja istorie.

O altă diferenţă majoră e aceea că, în vreme ce în urmă cu patru ani, în această perioadă era deja o mare efervescenţă politică şi extrem de multă tensiune în perspectiva alegerilor locale, la momentul de faţă partidele şi posibilii lor candidaţi par să se complacă într-o stare de dolce far niente.

 

Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a tuturor celor 70 de primării din judeţul Constanţa, aşa cum arată ele în prezent, din punct de vedere politic.

Constanţa – prefectul Constantin Ion a emis, în primăvara anului trecut, ordinul de încetare a mandatului de primar al fostului social-democrat Radu Mazăre. Aflat în arest preventiv, acesta din urmă a demisionat din funcţie după 15 ani de mandat. Actualul primar interimar, Decebal Făgădău, care a preluat conducerea Primăriei Constanţa după demisia lui Mazăre, va candida din partea PSD.

Din partea PNL, fie ca membru de partid, fie ca independent cu susţinerea formaţiunii politice – chestiunea aceasta nu e încă bătută în cuie – va candida Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

Mangalia Cristian Radu a câştigat alegerile ca independent, dar s-a înscris, în decembrie 2014, în PNL, partid din partea căruia va candida la proximele alegeri locale.

Medgidia – Liberalul Marian Iordache a candidat, în 2012, din partea USL. În vara acestui an, Iordache va candida pentru un nou mandat din partea PNL.

Băneasa – Ion Marin a câştigat alegerile din partea PNL şi rămâne fidel partidului său.

Cernavodă – Alegerile din 2012 au marcat revenirea lui Gheorghe Hânsă (PNL) la conducerea administraţiei locale, după cei patru ani de mandat ai Marianei Mircea. Hânsă îşi caută însă acum un înlocuitor, invocând faptul că e nevoie de cineva mai tânăr, edilul-şef apropiindu-se de vârsta de 70 de ani.

Hârşova – Tudorel Nădrag a trecut, cu scurt timp înainte de alegerile locale din 2012, din barca PDL în cea a PSD, partid din partea căruia va candida şi la localele din 2016. Oficial, PNL nu are încă un candidat pentru această primărie, deşi se vehiculează numele lui Ionel Dia.

Murfatlar – Valentin Saghiu a candidat şi în 2012 şi va candida şi în vara acestui an din partea PSD. Din partea PNL, Ion Vlădoi vrea să-şi încerce din nou şansele. Dacă va pierde şi acum, va fi a cincea înfrângere consecutivă pentru Vlădoi (!), ceea ce face ca încercările sale să devină deja penibile.

Năvodari – Alegerile din 2012 au fost câştigate tot de Nicolae Matei, susţinut la vremea aceea şi de liberali. Cum însă azi nu mai vorbim despre USL, Matei va încerca din nou, de data aceasta doar din partea PSD. PNL nu şi-a desemnat nici până la ora aceasta candidatul, dar e vehiculat numele Marilenei Dragnea.

Negru Vodă – Primarul Ion Nicolin (PSD) a fost demis, în cursul acestei săptămâni, de prefectul judeţului Constanţa. Nicolin se afla la al şaselea mandat de primar şi nu mai intenţiona să candideze. Amintim că el a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat starea sa de incompatibilitate.

Ovidiu – PNL a marcat aici, prin „racolarea” lui primarului George Scupra, care a câştigat mandatul în 2012, candidând din partea PSD. La scrutinul din iunie o va face din partea liberalilor. Liberalii susţinuseră public că nu vor primi la ei în partid traseişti. Ei, bine, au făcut o concesie pentru Scupra.

Techirghiol – Primarul Adrian Stan a fost suspendat din funcţie de reprezentatul Guvernului în teritoriu la Constanţa, în urma arestării sale preventive.

Eforie – Ovidiu Brăiloiu a câştigat actualul mandat cu susţinerea USL, dar în vară va candida din partea PSD. Nici aici, PNL nu şi-a desemnat oficial candidatul.

 

După cum se poate remarca, liberalii au, în prezent, cele mai multe primării de municipii şi oraşe: Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Ovidiu, Băneasa şi Techirghiol, chiar şi cu problemele acesteia din urmă, căci la Techirghiol conducerea administraţiei locale a fost preluată de un apropiat al PNL. Cum alegerile din acest an se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, PNL are toate şansele să-şi păstreze în portofoliu aceste primării.

 

Fidelitate faţă de PNL sau independenţă

Primăriile de comune în care PNL are primari (fie provenind din vechiul PDL, fie din vechiul PNL) care vor candida şi de această dată cu susţinere liberală sunt: 23 August – Mugur Mitrana, Albeşti – Gheorghe Moldovan, Ciobanu – Tudorel Gurgu, Comana – Ion Adam, Corbu – Marian Gălbinaşu, Cuza Vodă – Niculae Horneţ, Dobromir – Eugen Iliescu, Fântânele – Gheorghe Popescu, Istria – Ioan Herdean, Limanu – Nicolae Iustin Urdea, Mereni – Gheorghe Chiriac, Mihail Kogălniceanu – Ancuţa Belu, Nicolae Bălcescu – Viorel Bălan, Poarta Albă – Vasile Delicoti, Săcele – Ion Oprea, Seimeni – Lucian Blaj.

În ceea ce priveşte candidatura lui Gheorghe Grameni pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Mihai Viteazu, aceasta nu e sigură, el invocând, ca şi Hânsă, vârsta înaintată la care a ajuns. La Oltina, situaţia e încă neclară. Primarul Gheorghe Chirciu a fost demis din funcţie prin ordin al prefectului Constantin Ion, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar. Chirciu a atacat însă în instanţă ordinul prefectului. În prezent, Prefectura Constanţa aşteaptă motivarea instanţei pentru a vedea ce va decide să facă în continuare.

Cât despre Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian, el a mărturisit recent că nu ştie dacă va mai candida pentru un nou mandat, dar că, dacă totuşi o va face, va fi fie din partea UDTTMR, fie ca independent. Unii liberali susţin însă că încă mizează pe candidatura lui.

 

Trădătorii

Profitând de ordonanţa care a permis traseismul politic, mai mulţi primari din judeţul Constanţa şi-au trădat, în actualul mandat, partidele care i-au susţinut în alegerile locale din 2012. Astfel, primarul comunei Pecineaga, Lili Pâslaru, a trecut de la PNL la PSD. Acelaşi lucru l-a făcut primarul comunei Adamclisi, Anton Burcea, care a trecut din tabăra fostului PDL în cea a PSD. Şi Gheorghe Alexa, primarul din Cogealac şi-a trădat partidul, dând PNL-ul pentru UNPR. La nivel de judeţ sunt doar doi primari UNPR: Alexa şi Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu, aceasta din urmă însă fidelă partidului lui Gabriel Oprea.

 

Primarii PSD

Ca şi PNL-ul, PSD Constanţa are oamenii săi de bază. Este cazul primarilor care au câştigat alegerile din 2012 fie din partea PSD curat, fie a USL, dar care acum vor candida în mod cert cu susţinere social-democrată: Agigea – Cristian Cîrjaliu, Aliman – Gheorghe Topalu, Amzacea – Constantin Radu, Bărăganu – Titu Neagu, Cerchezu – Ion Constantin, Chirnogeni – Gheorghe Manta, Ciocârlia – Traian Dragomir, Cobadin – Cristian Telehoi, Crucea – Gheorghe Frigioi, Cumpăna – Mariana Gâju, Deleni – Dan Marian, Dumbrăveni – Gheorghe Cenuşă, Ghindăreşti – Adrian Vartolomei, Gîrliciu – Constantin Cimpoiaşu, Grădina – Gabriela Iacobici, Horia – Gigel Sava, Independenţa – Cristea Gâscan, Lumina – Dumitru Chiru, Ostrov – Niculae Dragomir, Pantelimon – Vasile Neicu, Rasova – Dorel Alexandru, Saligny – Ion Beiu, Siliştea – Mihai Soare, Topalu – Gheorghe Murat, Topraisar – Stelian Gheorghe, Tortoman – Lucian Chitic, Vulturu – Marius Eugen Berbec.

 

Condamnaţii demişi

În cursul anului trecut, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, a emis mai multe ordine privind constatarea încetării de drept a mandatelor mai multor primari, ca urmare a unor sentinţe judecătoreşti prin care aceştia au fost condamnaţi la o pedeapsă privativă de libertate. Este vorba despre primarul comunei Tuzla – Constantin Micu (PSD), Oltina – Gheorghe Chirciu, de care am menţionat deja mai sus, Castelu – Nicolae Anghel (fost PDL) şi Mircea Vodă – Dumitru Dedu (PSD).

În niciuna dintre aceste localităţi partidele nu şi-au desemnat oficial candidaţii. De remarcat e însă că la nivelul judeţului Constanţa există un singur viceprimar PMP şi niciun primar. E vorba despre Antoneta Prodan (PMP), viceprimarul comunei Castelu, după demiterea lui Nicolae Anghel.

 

Independenţii

Doar doi aleşi locali care conduc administraţii publice locale în judeţul Constanţa sunt independenţi: Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, despre care se vehiculează, din nou, că ar fi în discuţii cu PNL, în vederea unei eventuale candidaturi, şi Iulian Soceanu, viceprimarul cu atribuţii de primar din localitatea Techirghiol. Despre Soceanu liberalii susţin că va fi candidatul lor la scrutinul din vară.

 

Ultimul mohican

Într-o singură localitate din cele 70 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul Constanţa mai există primar ţărănist. Este vorba despre Dumitru Dragu (PNŢCD), primarul comunei Târguşor.

 

Situaţii atipice

Pe lângă demiterile prin ordin de prefect, există însă şi situaţii atipice ale unor localităţi rămase fără primari. Lui Dumitru Nedea, fostul primar din comuna Ion Corvin, îi încetase mandatul pentru că se afla în imposibilitatea exercitării funcţiei, fiind împiedicat de grave probleme de sănătate. De altfel, Nedea s-a şi stins din viaţă la finalul anului trecut. Primăria Ion Corvin e condusă acum de viceprimarul Florin Doşcu (PSD).

Florin Onescu, fostul primar din Lipniţa, a demisionat din funcţia de primar, invocând motive personale, administraţia locală fiind condusă acum de viceprimarul Ioan Burcea.

 

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

(Citit de 1.702 ori, 1 afisari astazi)