„Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Dezvoltare a ajuns mai târziu în România, dar este bine că a ajuns. Noi, turcii, avem un  proverb: decât să fie greu, mai bine să fie mai târziu”, a spus ieri ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în cadrul festivităţii de inaugurare, la Facultatea de Litere, a Lectoratului de limbă turcă „Mehmet Âkif Ersoy” (scriitor şi parlamentar turc, autorul imnului de stat al Turciei şi rămas în istorie pentru patriotismul său şi pentru rolul pe care l-a jucat în Războiul de Independenţă). A fost primul inaugurat dintre obiectivele finanţate la Constanţa de Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Dezvoltare (TIKA), urmat de parcul de joacă şi sălile de cursuri amenajate şi dotate la Grădiniţa bilingvă româno-turcă „Zubeyde Hanım” (mama lui  Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia) şi de Laboratorul de limbă turcă al Școlii Generale „B.P. Hașdeu”. De asemenea, TIKA a mai renovat zece săli de curs de la şcoli din Constanţa, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei şi Castelu, săli pentru studiul limbii turce.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Amploarea evenimentului de ieri – la care au participat ambasadorul mai sus citat, ambii subprefecţi ai judeţului Constanţa, Ersun Anefi, reprezentant al minorităţii tătare, şi Levent Mustafa Accoium, reprezentant al minorităţii turce, primarul oraşului Medgidia, Marian Iordache, secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice al guvernului, Aledin Amet, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, directorul Departamentului pentru Balcani și Europa de Est al TIKA Mahmut Çevik, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Uniunii Democrate a Turcilor din România, Osman Fedbi, Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC), Sorin Rugină, Decanul Facultăţii de Litere, Cristina Tamaş, profesori şi studenţi – a fost dată de consistenţa acestor prime proiecte inaugurate şi de reputaţia TIKA, organizaţie prezentă în 120 de ţări, din Pacific până în Asia Centrală, din Orientul Mijlociu şi Africa până în Balcani, din Caucaz până în America de Sud.

Rectorul UOC Sorin Rugină a subliniat relaţiile strânse ale Universităţii Ovidius cu 14 universităţi din Turcia şi intenţiile instituţiei, de internaţionalizare şi de orientare spre multiculturalism. Secretarul de stat Aledin Amet a accentuat asupra politicilor guvernamentale corecte ale României în privinţa minorităţilor, dar şi asupra limbii materne ca unul dintre reperele fundamentale pentru comunităţile etnice, aducând apoi în discuţie şi posibilitatea înfiinţării unei secţii speciale de religie islamică la UOC. Ideea a fost dezvoltată de rector şi decan, care au precizat că Institutul de Civilizaţie, Cultură şi Spiritualitate Dobrogeană deja înfiinţat va acoperi studiul tuturor religiilor.

Ambasadorul Osman Koray Ertaș a adus în discuţie parteneriatul strategic dintre România şi Turcia, axat pe componentele politică şi militară, precizând că pentru celelalte domenii – cultură, educaţie, economie, comerţ – există o infrastructură istorică, pe care cele două popoare pot să o îmbunătăţească. Istoria de peste 100 de ani a relaţiilor diplomatice română-turce a dus la prietenie şi respect reciproc, iar turcii şi tătarii din România reprezintă o punte între cele două culturi. Şi ambasadorul a subliniat politica exemplară a României în privinţa minorităţilor şi a mulţumit poporului român pentru toleranţa arătată întotdeauna, care a permis stabilirea în România, cu afaceri şi familii, a peste 20.000 de turci, deveniţi „nişte turco-români foarte realizaţi”. Cu privire la TIKA, ambasadorul şi-a arătat convingerea că se vor auzi lucruri multe şi bune şi i-a dat cuvântul pe această temă lui Mahmut Çevik, directorul pentru Balcani și Europa de Est al agenţiei. Chiar dacă a ajuns mai târziu în România, şi anume în martie a.c., agenţia fiind înfiinţată în 1992, Mahmut Çevik consideră că decalajul va fi recuperat şi că TIKA va contribui, prin experienţa pe care o are în implementarea proiectelor, la întărirea identităţii culturale a etnicilor turci şi tătari.

Potrivit site-ului Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Dezvoltare, aflată în subordinea prim-ministrului Turciei, dacă în 2002 fondurile pentru dezvoltare investite de TIKA în ţările cu populaţie turcică erau de circa 85 milioane de dolari, în 2011 ele au atins un miliard şi 273 milioane de dolari. Iar proiectele sunt centrate pe construcţia unei identităţi sociale sustenabile şi remedierea unor deficienţe ale infrastructurii în domeniile educaţie, sănătate, agricultură, finanţe, turism şi industrie. TIKA este, practic, un intermediar pentru implementarea politicii externe a Turciei.

(Citit de 541 ori, 1 afisari astazi)