Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie extind cercetările în Dosarul Capidava. Amintim că, la finalul anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) decidea să se constituie parte civilă în dosarul în care Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct SRL – care şi-a adjudecat contractul de executare a lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Capidava” – a fost arestat preventiv. Mai nou, aceeaşi Mara Construct SRL este suspectă, conform procurorilor, de o posibilă obţinere ilegală de fonduri în cadrul proiectului ce a vizat reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani. Şi în această cauză, Consiliul Judeţean Constanţa a decis, ieri, să se constituie parte civilă. Trebuie remarcat faptul că ambele proiecte au fost (Tropaeum Traiani) sau încă sunt (Capidava) derulate pe fonduri europene.
Ceva putred în… Constanţa
Potrivit expunerii de motive ataşate proiectului de hotărâre aprobat, ieri, în şedinţa Consiliul Judeţean Constanţa, „din adresa DNA rezultă că împotriva mai multor persoane fizice şi juridice, printre care şi împotriva persoanei juridice SC Mara Construct SRL şi împotriva administratorului acesteia, Dima Constantin, a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care cea prevăzută de art. 306 Cod penal – obţinere ilegală de fonduri”.
Contrar tuturor aşteptărilor, Consiliul Judeţean admite ideea că „faptele penale (n.r. indicate de procurorii DNA) prejudiciază Judeţul Constanţa”. Asta, deşi firma în cauză este chiar firma finei lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. „Potrivit Instrucţiunii nr. 141/21.08.2015 a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un număr însemnat de proiecte finanţate prin POR 2007-2013 fac obiectul verificărilor DNA, sens în care Unitatea Gestionare Nereguli Fonduri Europene solicită informaţii de la DNA cu privire la situaţiile în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. În cazurile în care DNA confirmă începerea urmăririi penale, MDRAP suspendă plăţile aferente contractelor încheiate pentru implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri UE. Această măsură ne conduce la concluzia că, deşi contractul de execuţie lucrări nr. 21221/02.11.2011 este finalizat, efectuarea plăţilor aferente fiind făcută în totalitate, faptul că acesta este supus investigării DNA pentru săvârşirea în legătură cu acesta a unei fapte penale poate atrage constatarea finanţatorului Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice că toate cheltuielile generate de implementarea Proiectului Monument Triumfal Tropaeum Traiani sunt cheltuieli neeligibile. O asemenea constatare presupune restituirea de către Judeţul Constanţa a tuturor sumelor primite în cadrul Proiectului cu titlu de finanţare nerambursabilă, nu numai a sumelor aferente contractului de execuţie lucrări menţionat anterior”, se menţionează în proiectul votat ieri de consilierii judeţeni constănţeni. CJC-ul se teme, deci, de o eventuală restituire a banilor europeni.
Este oportun de menţionat faptul că, spre deosebire de atitudinea precedentă a mai marilor judeţului Constanţa faţă de procurori, în ultimul an asistăm la o reală schimbare de paradigmă. Astfel, mai nou, aceştia par extrem de precauţi atunci când se raportează la Justiţie.
„Noi să fim acoperiţi”
La finalul şedinţei CJC de ieri, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele instituţiei, a vorbit despre motivele care au stat la baza constituirii ca parte civilă în acest dosar: „Dosarul Tropaeum Traiani a fost deschis ca urmare a sesizării ANAP-ului (Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice) către DNA. Nu ştim ce se va întâmpla. Deocamdată există solicitare cu privire la anumite documente care vizează funcţionarii din Consiliul Judeţean care au fost în comisia de licitaţie. Dosarul este la început, dar am considerat că şi aici există riscul să se dea o corecţie de 100%, în cazul în care se va dovedi că a fost o fraudă cu fonduri europene. Dacă se va dovedi acest lucru, noi să fim acoperiţi. Principala acuzaţie din dosar este că Mara Construct, câştigătorul licitaţiei, nu ar fi trebuit să fie calificat. Proiectul a fost încheiat în 2013, în vară, în 2013, a avut loc recepţia finală. ANAP-ul a consemnat în raport că Mara Construct nu trebuia să câştige”.
De ce se teme CJC-ul de această corecţie? Fiindcă, dacă magistraţii vor dovedi faptul că este vorba despre o obţinere ilegală de fonduri, instituţia va fi obligată să returneze fie parţial, fie integral, banii europeni. De pildă, în cazul cetăţii Capidava, proiectul de restaurare a fost sistat, căci restauratorul – Mara Construct SRL şi administratorul firmei, Constantin Dima – este cercetat de DNA. Dacă proiectul nu va fi finalizat până la termenul-limită, care este 31 iunie 2016, Consiliul Judeţean Constanţa riscă o corecţie de 100% din partea Uniunii Europene. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul monumentului Tropaeum Traiani, chiar dacă recepţia lucrărilor a avut loc în urmă cu mai bine de doi ani. Citeşte mai departe, despre contractele societăţii Mara Construct, aici.
nu conteaza ce zice justitia.Justitia e cea care acopera hotiile.Daca se sesizeaza faptul ca banii au fost furati,consiliul judetean va face un imprumut la o banca cipriota de o suta de milioane de euro pe care ii vor returna cetatenii judetului in cincizeci de ani.Ca doar s-a mai facut asta.Si nu s-a intamplat nimic.Imi aduc aminte ca unul,Scheele,aproape a fost scuipat de unii care tranteau usi.Apropos,mazare poate sa-si vada bine merci de proprietatile si conturile din Madagascar,Brazilia,Cipru,Izrael si insulele Caiman.Cele facute din salariul de bugetar.