Stimate Domnule Primar interimar, Decebal Făgădău, am luat cunoștință, alături de alți prieteni, de inițiativa dumneavoastră, „Curățăm Constanța noastră”. Mărturisesc că apelul prin care ne chemați „echipați cu energie, dar mai ales cu respect și cu drag” pentru orașul pe care, așa cum bine spuneți, îl vom lăsa moștenire, ar trebui să trezească  sentimentul fiecărui cetățean „responsabil” să se alăture campaniei Primăriei pe care o conduceți. Singura problemă este că, din diferite motive, prietenii mei, care se dovedesc până la urmă niște „iresponsabili”, nu vor participa, iar eu mi-am asumat să vă scriu în numele lor o scurtă scrisoare, prin care să vă cer iertare pentru fiecare în parte.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Primul care mi-a mărturisit că, din păcate, nu poate să ajungă este proaspăt absolvent cu medie mare în domeniul IT și, în 24 octombrie, când el își dorea să participe la igienizarea și înfrumusețarea parcului din incinta Palatului Copiilor, are un interviu de angajare. Problema nu era neapărat acest interviu, cât că, din motive obiective, locul de muncă oferit nu este în Constanța, ci în Cluj. Știți, domnule primar, la Cluj-Napoca s-a dezvoltat în ultima vreme o întreagă industrie în acest domeniu, un fel de Sillicon Valey al României. Desigur, pe de altă parte, îmi pare rău că nu am reușit să-l conving pe prietenul meu să renunțe la deplasare, pentru că, până la urmă, de dragul orașului nostru ar fi trebuit să participe la campania dumneavoastră, curățenia fiind mai importantă decât a lucra în domeniu. Cred că datoria tinerilor este să ia parte la acest fel de evenimente și să lucreze pe unde pot, pe litoral fiind destule locuri de muncă, e drept, nu în IT, dar sunt, ceea ce arată că el chiar este un cetățean „iresponsabil”. Vă rog, iertați-l!

Al doilea amic, care dorea să vină chiar în prima zi a campaniei, pe 9 octombrie, mi-a spus că, din păcate, are bilete cumpărate la o piesă la Teatrul Național București, astfel ținându-se de o promisiune pe care i-a făcut-o soției lui de mai multă vreme. Este adevărat că el ar fi putut să aleagă să meargă la noi în oraș la teatru, dar spunea ceva de genul că aici n-ar mai fi ce a fost odată, că s-ar cam fi distrus adevăratul teatru. Până la urmă, cred că vrea să se eschiveze, ceea ce, cred că sunteți de acord, este la fel de „iresponsabil”.

Al treilea amic, de asemeni, dorea să participe la ecologizarea locului de joacă din Palazu Mare, unde și locuiește. Și la el, însă, a intervenit ceva, exact în acea zi programându-și să își  ducă băiatul la Tulcea. Știți, acolo s-a modernizat acvariul și este la standarde europene, cu loc de joacă pentru copii, infotecă cu computere conectate la internet și programe interactive. Copiii sunt copii, iar părinții întotdeauna vor să le ofere ce este mai bun pentru ei, însă nu cred că asta nu îl face „iresponsabil” față de orașul pe care ar trebui să-l curețe alături de cei mici. Aaa, în această categorie mai am pe cineva, care își va duce copilul la Balcic. Acolo autoritățile bulgare au amenajat Castelul Reginei Maria și grădina botanică, având sute de mii de vizitatori pe an. Desigur, când l-am întrebat de ce nu vizitează mai bine castelul din Mamaia, al aceleiași regine, tot pe malul Mării Negre, mi-a spus ceva de genul: „este în paragină”. Cred că nu e doar „iresponsabil”, dar este și răutăcios. Vă cer eu iertare în numele lui!

Un al patrulea amic, profesor la bază, din păcate nu poate în niciuna din aceste zile. La el situația este cu totul specială.  Fiind un om cu simțul răspunderii, cu dorința de a avea consumul, taxele locale și impozitele plătite la zi, a fost nevoit să-și ia al doilea job. Acum muncește în jur de douăsprezece ore pe zi și, cu lacrimi în ochi, îmi spunea că dacă regretă ceva pe anul acesta este că nu-și poate face datoria cu adevărat față de oraș. E adevărat că este la zi cu toate acele taxe, însă nu cred că merită să îl considerăm un om „responsabil” dacă nu va fi alături de dumneavoastră ca voluntar. Tot într-o categorie asemănătoare, a oamenilor care se cred responsabili și vor să consume doar cât produc, am o familie de prieteni care au făcut o greșeală, în opinia mea. Având un copil mic, s-au trezit să-și schimbe garsoniera cu un apartament cu trei camere, semi-decomandat, de 59 de metri pătrați. Bineînțeles, acum se dau peste cap să-și monteze centrală pe gaze pentru că vine iarna și, zic ei, la Constanța consumul centralizat ar fi unul dintre cele mai scumpe din țară. Probabil, o altă răutate, dar sper să le înțelegeți absența oarecum motivată, având în vedere că pentru a te debranșa de la RADET este un dosar mai greoi și mai consistent decât pentru a face un credit ipotecar.

Al cincilea caz, este unul de o „iresponsabilitate totală”. O prietenă bună, care câștigă foarte bine, având propria ei afacere, mi-a spus foarte tranșant că ea nu dorește să participe la campania „Curățăm Constanța Noastră” pentru că ea se consideră un bun plătitor de taxe, dar mai ales un om informat. Nu știu de ce este atât de înverșunată. Îmi repeta că are taxe locale cu totul speciale, gen de promovare a stațiunii Mamaia, de liniște, că taxa de gunoi este mare. Mai mult, așa informată cum este, susține că la Constanța ar fi o firmă foarte mare care are unul dintre cele mai mari contracte cu statul din țară, tocmai pentru a asigura curățenia orașului. În răutatea ei susține chiar că această firmă are parte de publicitate foarte vizibilă. Astfel, amica mea dorește să se odihnească în timp ce dumneavoastră faceți curat și susține că dacă orașul este murdar ar trebui să fim atenți la cine are contract cu Primăria Constanța. Degeaba am încercat eu să-i explic că în secolul nostru contractele de curățenie sunt simbolice, că noi trebuie să coborâm să ne facem curat, să montăm coșuri de gunoi, să toaletăm copacii etc. Ea nu vrea și nu vrea și la sfârșit m-a mai și întrebat: „tu știi cât plătește fiecare persoană din Constanța pentru gunoi? Enorm!”. Sper să o puteți ierta și pe ea, deși cred că este foarte greu.

În fine domnule primar, am printre cunoștințe și un caz pozitiv. Bunicul unuia dintre cunoscuții mei mi-a spus că el va participa la orice acțiune, mai ales că este monitorizată de Poliția Locală. Este adevărat, acest om în vârstă are altfel de experiență de viață în comparație cu tinerii mei prieteni, este chiar un om înțelept. Având aproape 80 de ani, mi-a povestit, printre altele că, tânăr fiind, nu s-a supus regimului și a ajuns la Canal să muncească. De atunci, orice acțiune de voluntariat o aplaudă și o susține.

Stimate domnule primar, Decebal Făgădău, nici eu nu voi participa și mă declar total iresponsabil. Motivele mele țin pur și simplu de lipsa de eleganță și estetică a invitației pe care ați lansat-o. Dacă vreți să facem curat împreună acolo unde dumneavoastră nu ați făcut, deși era obligația Primăriei, cred că ar fi fost mai indicat să lăsați amenințările cu amenzi și Poliție în seama altui profil de candidat. Totuși, fiind dumneavoastră în fruntea administrației locale, nu îmi permit prea mult să vă dau lecții, știu că este o echipă performantă la Constanța și o să vă rog din tot sufletul să ne iertați pe noi cei de mai sus, cărora li se mai adaugă mulți alții care nu vor veni să vă susțină. Domnule Făgădău, vă rugăm, vă implorăm, iertați-ne! Suntem iresponsabili! Iar, dacă nu reușiți, sperăm că ne va ierta Dumnezeu, care le vede pe toate…

 

Un cetățean total iresponsabil…

și lista rămâne deschisă

(Citit de 3.640 ori, 1 afisari astazi)