Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a găzduit, ieri, lansarea lucrării Dobrogea în izvoare cartografice otomane (sec. XVI-XIX), lucrare semnată de Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa (coordonator), şi de Ahmet Yenikale (transliteraţie din turco-osmană în turcă). Prefaţa este semnată de Ali Bozcalişkan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa care, prezent la eveniment, a mărturisit că îşi doreşte ca acest proiect să fie unul de referinţă în domeniu şi să deschidă un drum care să fie urmat de multe astfel de lucrări.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Alături de autori, în cadrul lansării au fost prezenţi Gabriel Custurea, directorul MINAC, prof. univ. dr. Tasin Gemil, prof. univ. dr. din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa Stoica Lascu, Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Judeţene I. N. Roman, dar şi numeroşi colaboratori şi prieteni. Apariţia lucrării Dobrogea în izvoare cartografice otomane (sec. XVI-XIX) – ediţie bilingvă, într-un tiraj de 500 de exemplare – a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, al Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea.

„Este doar un început”

În opinia profesorului Stoica Lascu, Dobrogea în izvoare cartografice otomane (sec. XVI-XIX) se înscrie în fluxul principal de lucrări dedicate turcologiei pe plan mondial.

Proiectul a început în 2012 şi a putut fi realizat, conform declaraţiilor coordonatorului său, Virgil Coman, datorită bunăvoinţei Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, care a făcut posibilă aducerea în România, în format digital, a documentelor necesare pentru elaborarea lucrării. Este vorba, susţine Virgil Coman, despre 22 de izvoare cartografice din arhivele otomane. „Sunt bucuros că acest proiect început în anul 2012 s-a materializat. Este doar un început, pentru că există încă multe documente neinventariate. Asta am constatat-o şi eu în anul 2007, când am fost la Istanbul. Pe măsură ce documentele vor fi inventariate şi vor intra în circuitul ştiinţific, ele vor putea fi identificate şi puse în valoare în adevăratul sens al cuvântului, adică transliterate şi editate”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa.

În altă ordine de idei, Virgil Coman a mărturisit şi care este următorul proiect pe care şi-ar dori să-l realizeze: „Ne dorim un volum de documente din arhivele otomane, dar atât de la Istanbul, cât şi de la Sofia, documente referitoare la spaţiul dobrogean, deoarece, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, istoria Dobrogei din perioada otomană este cunoscută mai mult din mărturiile călătorilor străini. Zic că a venit vremea să cunoaştem mai bine istoria Dobrogei pe baza documentelor. Istoria se scrie pe baza documentelor”, a declarat Coman.

 

(Citit de 444 ori, 1 afisari astazi)