Cu toate că dispune de condiţii foarte bune şi este dotat cu aparatură medicală performantă, Spitalul Municipal Mangalia duce o lipsă cronică de resursă umană, mai ales pe timpul nopţii. De curând, chiar şi puţinele naşteri naturale care se mai petreceau au fost descurajate, pentru că nu mai este nici un cadru medical sau mediu, să le monitorizeze după ora 16 pe gravidele ajunse la termen.
Anunţul recent, potrivit căruia secţia de Obstetrică-Ginecologie nu mai poate monitoriza nicio femeie cu sarcina la termen, din lipsă de personal, are un impact mult mai mic decât ne imaginăm, pentru că face referire la naşterile naturale. Iar la Mangalia, 95% dintre femei aleg operaţia de cezariană, pe parcursul sarcinii fiind ţinute sub observaţie, în mare parte, de medicii spitalului, patru la număr. Până de curând, vreme de peste zece ani, secţia nu a avut decât doi medici specialişti, care nu făceau gărzi, recent alăturându-li-se alţi doi ginecologi, soţ şi soţie, care de asemenea, îşi termină consultaţiile la orele 16.00.
Aşa se face că şi până să fie lansat acest anunţ de către conducerea unităţii sanitare, femeile care doreau să nască natural erau supravegheate doar de moaşe. În caz de complicaţii, ele erau transferate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, numai că au existat situaţii în care gravidele sau pruncii nu au supravieţuit. Cum, recent, două dintre moaşe au plecat să lucreze pentru salarii mai mari, activitatea secţiei s-a blocat.
La spitalul din Mangalia, medicii ginecologi nu au făcut, niciodată, gărzi de noapte!
De altfel, la nivelul întregii unităţi există probleme cu medicii angajaţi. Managerul spitalului, dr. Liviu Mocanu ne-a declarat că din cei 43 de medici, numai şase locuiesc la Mangalia, restul fac naveta. „Există multe pretenţii de la medici, numai că aceştia îşi aleg singuri ţara şi spitalul unde să profeseze. De ce ar fi obligaţi să lucreze pe salarii mici la Mangalia, unde sunt scuipaţi, înjuraţi şi ameninţaţi?! Ce oferă Mangalia în schimbul muncii pe care o fac? De-a lungul timpului, pentru secţia de Obstetrică-Ginecologie, de două ori am scos două posturi de moaşă la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Vom repeta demersul.
În plus, ne-am propus să angajăm curând un medic diabetolog, un ginecolog, un medic pentru Medicina de Urgenţă şi vom ocupa alte două posturi de asistent medical de Terapie Intensivă.
Spitalul are un număr rezonabil de medici, în condiţiile în care mai mult de un deceniu au lipsit numeroase specialităţi, pe care, în ultimii ani, le-am reactivat.
Corect ar fi ca toţi absolvenţii de Medicină din Mangalia să revină după terminarea studiilor să profeseze în oraşul natal. Unde sunt toţi aceşti tineri, care pot studia Medicina şi la Constanţa?
La Ginecologie, consider că nu este o situaţie mai gravă decât altădată, serviciu de gardă nu a fost asigurat niciodată. Este, însă, normal să anunţi că după orele 16.00 nu poţi asista naşterile naturale. Ca măsură internă, începând de marţi, 13 octombrie, mai multe asistente medicale de la noi, de la alte secţii, vor face pregătire suplimentară la spitalul judeţean în domeniile Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie timp de 30 de zile. Cursurile au la bază un protocol de colaborare pe care îl vom semna mâine. Ne vor aduce un plus de flexibilitate prin această pregătire suplimentară”, a spus dr. Liviu Mocanu.
Managerul spitalului mai spune că un număr destul de mare de medici au plecat de la Mangalia, unde au avut de suferit din cauza anumitor pacienţi, de etnie romă în special, care i-au ameninţat şi agresat, atât fizic cât şi verbal. Pe de altă parte, atragerea unui medic ar trebui să presupună şi un ajutor din partea autorităţilor publice locale. Recent, Primăria Mangalia a repartizat o locuinţă de serviciu pentru un medic pediatru, însă este nevoie de mai multe apartamente, mai cu seamă că marea majoritate a medicilor fac naveta şi este mai greu să-i chemi de acasă pentru urgenţe. Un alt sprijin, spune dr. Liviu Mocanu, ar fi ca medicilor să le fie asiguraţi bani pentru combustibil, cum se întâmplă la Cernavodă.
Nici un comentariu