Într-o perioadă în care totul se derulează pe „repede înainte”, în care consumerismul accelerat pare să îşi pună din ce în ce mai accentuat amprenta pe noi şi-n care găsim din ce în ce mai puţine momente în care să ne bucurăm de prezent fără să fim însă „pe fugă”, o avocată din Constanţa se întoarce… în trecut. Mai exact, la sfârşitul secolului XIX. Face asta bătând ţara în lung şi-n lat, în cautarea unor comori vestimentare instimabile: costumele populare româneşti.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În urmă cu cinci ani, Laura Diaconu se afla în Ţara Moţilor, acolo de unde a achiziţionat, de la un meşter popular, primul costum tradiţional din ceea ce avea să devină colecţia sa privată. A fost, spune avocata, momentul de început al pasiunii sale pentru aceste straie ţesute cu migală, vechi de sute de ani, parte din trecutul nostru. De atunci şi până astăzi, avocata a reuşit să achiziţioneze câteva zeci de costume, iar 16 dintre acestea au ieşit, ieri, pentru prima dată în lume. costum-popular-colectia-laura-diaconu

 

Prima colecţie privată expusă la Muzeul de Artă Populară

 

S-a întâmplat la Muzeul de Artă Populară din Constanţa, într-o expoziţie inaugurată ieri, de Ziua Naţională a Portului Tradiţional, expoziţie care poate fi vizitată până pe 22 mai şi care poată numele „Din suflet şi pentru suflet”. Avocata susţine că pasiunea sa este dublată de munca de cercetare, iar din acest punct de vedere Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară, a declarat că Laura Diaconu are o pasiune cum rar vezi chiar şi printre muzeografii etnografi”.

laura-diaconu-maria-magiru

Conform explicaţiilor Mariei Magiru, colecţia Laurei Diaconu este prima colecţie privată expusă vreodată la Muzeul de Artă Populară din Constanţa, cel puţin trei dintre cele 16 costume populare româneşti fiind piese de patrimoniu naţional din categoria tezaur. Colecţia cuprinde, printre altele, costume din Vrancea, Muntenia, Maramureş. Potrivit declaraţiilor Laurei Diaconu, fiecare dintre piesele costumelor (ii, pieptare) sunt ţinute în huse separate, într-o cameră specială. Înainte de a ajunge însă să fie puse pe umeraş, acestea au trecut printr-un proces de restaurare, cu soluţii special.

(Citit de 454 ori, 1 afisari astazi)