Doi ani de implementare, bani grei cheltuiți pentru scoaterea pământului de sub mare. Noile plaje din Constanța, reabilitate cu bani comunitari au însă o mare problemă: nu există acces pentru turiști.
Nici dacă ar fi existat un Dorel universal sau, mai degrabă, comunitar, lucrurile nu ar fi ieșit mai prost pe litoral. Și aici nu vorbim despre calitatea execuției lucrărilor de reabilitare a plajelor de pe litoralul românesc, garanția și timpul le vor judeca, ci despre lucruri simple și mai degrabă elementare. Noile plaje ale municipiului Constanța sunt sublime, dar locuitorii litoralului și turiștii nu pot ajunge la ele.
Cartierul Faleză Nord, cunoscut pentru caracterul exclusivist, ar fi trebuit să fie primul care beneficiază de noile amenajări hidrotehnice, dar locuitorii vor trebui să mai aștepte. Cu plajele modernizate la timp din fonduri europene, constănțenii se uită lung în zare, admiră digurile noi și miile de tone de nisip de pe mal și… cam atât. Căile de acces spre noile plaje sunt sublime, cum spunea Caragiale, dar lipsesc cu desăvârșire. Există o diferență de nivel de 10 (zece!) metri între nisip și zonele locuite și circulate din cartier, însă nimeni nu a prevăzut acest aspect. „Falezele nu sunt în administrarea Administrației Bazinale Dobrogea Litoral”, a precizat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ABADL. Prin urmare, administrația bazinală nu are răspunderi în ceea ce privește faleza și, deci, nu investește un leu mai departe de limita de demarcație.
Trei țăruși și trei scânduri, mai tari ca şoseaua de coastă
Unul dintre proiectele fostului primar penal Radu Mazăre prevedea construcția unei șosele de coastă care să unească municipiul de stațiunea Mamaia. Numai că proiectul a murit odată cu debarcarea și problemele în justiție ale lui Radu Mazare. În prezent situația este următoarea: bani nu sunt, dar pe unicul drum șerpuit care leagă orașul de noile plaje se încearcă amenajarea unei căi de acces rudimentare. Din lemn și cu totul impropriu, dacă ne gândim la persoanele cu handicap (există în zonă un centru pentru persoanele cu dezabilități, pacienții mai coboară din când în când pe plajă, dar ce mai contează…).
Să vedem ce iese, mai ales că, la ultima inspecție a plajelor modernizate, ministrul Cristina Palmer s- a declarat fermecată de ce a văzut. O fi observat și falezele?
Veni ,vidi…
„Am venit la Constanța înaintea începerii sezonului estival să văd care este stadiul plajelor în urma încheierii proiectelor de refacere a eroziunii costiere. În această locaţie plaja s-a extins cu peste 100 de metri. Per total, în cele cinci locaţii, teritoriul României a crescut cu 42 de hectare, ceea ce înseamnă foarte mult. Este un proiect foarte complex, a costat aproape 170 de milioane de euro și a fost finanţat din fonduri europene. Acest proiect a început în 2013 şi s-a finalizat în 2015 și cred că este unul dintre puţinele proiecte de infrastructură mare care s-a finalizat în România în doar doi ani”, a declarat ministrul Cristiana Paşca Palmer, la jumătatea lunii trecute, după ce a inspectat plajele.
Nici un comentariu