În martie 2013 Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa aproba prelungirea valabilităţii Planului de Urbanism General (PUG) al Constanţei şi a Regulamentului de urbanism aferent. Potrivit deciziei administraţiei locale, atât PUG-ul, cât şi regulamentul au fost prelungite până în luna februarie a anului viitor. În toamna lui 2013, Decebal Făgădău, actualul primar interimar al Constanţei, preciza, în cadrul unui interviu, că „PUG-ul Constanţei este în lucru”. „Vă vom ţine la curent despre orice etapă premergătoare aprobării acestuia. Dar, Constanţa are nevoie nu doar de un PUG, ci de un master plan, o strategie de dezvoltare”, explica viceprimarul pe atunci.
Astăzi este 1 septembrie 2015, iar noul Plan de Urbanism General al Constanţei este încă departe de a fi realizat. Se lucrează la document, dar în mod evident el nu va ajunge pe masa consilierilor locali, pentru aprobare, până în luna februarie a anului viitor.
Vorbim, nota bene!, despre un PUG elaborat în 1999. De atunci şi până la momentul actual, municipiul Constanţa a suferit majore transformări arhitecturale şi, mai ales, o incredibilă diminuare a spaţiilor verzi şi a parcurilor, interese imobiliare absconse fiind cu mult mai importante decât interesul constănţeanului de rând, plătitor de taxe şi impozite, constănţean care s-a trezit sufocat de betoane, de blocuri „răsărite” pe orice petic de iarbă, în faţa geamului apartamentului său, situat într-un bloc comunist, gri şi destul de murdar. Şi asta pentru că acele spaţii verzi nu sunt evidenţiate ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, cu alte cuvinte, ceea ce vedem nu-i adevărat, iar asta convine de minune celor cu interese imobiliare.
Care este „documentul crucial”?
Întrebat, ieri, la finalul şedinţei CLM Constanţa, despre noul Plan de Urbanism General, primarul interimar Decebal Făgădău a declarat că municipalitatea are prevăzută în buget o sumă „pentru studii aferente PUG-ului, termeni de referinţă ai PUG-ului”, sumă la care s-a ajuns după o serie de discuţii purtate „inclusiv cu specialiştii de la „Ion Mincu”, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Mă gândesc că, de pildă, pentru un constănţean care locuieşte pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, discuţiile cu specialiştii mai sus menţionaţi trebuie să fie, acum, total irelevante, de vreme ce el nu mai vede, atunci când se uită pe geam, decât o construcţie de beton sau, la doar câţiva metri de el, o doamnă care sparge seminţe, în halat de casă cu model animal print. Nu tu soare, nu tu, eventual, vreun copac.
Revenind, însă, la stadiul în care se află PUG-ul municipiului Constanţa, Făgădău a precizat ieri că nu se poate vorbi despre un nou Plan de Urbanism General fără a avea, anterior, un master plan de mobilitate urbană.
„Mi-am dat seama că documentul principal, care va naşte celelalte studii, este master planul de mobilitate urbană şi am conştientizat asta nu acum, ci în urmă cu un an de zile, în momentul în care ne-am apucat de acest master plan. Fără acest master plan de mobilitate – să vedem care sunt arterele, unde trebuie să faci exproprieri de utilitate publică, unde vii şi creezi noduri de comunicaţie – nu putem să plecăm la drum cu un studiu urbanistic, fără a avea toate studiile suport. Acesta este un prim studiu. Al doilea studiu pe care-l avem în elaborare este un studiu ocupaţional prin prisma densităţii demografice a municipiului Constanţa şi a zonei sale de influenţă. Al treilea studiu pe care-l avem este o profilare economică a Constanţei, atât prin prisma locală, prisma regională şi prisma naţională. Acest studiu cred că va fi elaborat în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA), pentru că au (n.r. – reprezentanţii CCINA) suficiente date şi suficiente competenţe pentru a ne ajuta să punem aceste documente la baza unei planificări coerente, astfel încât, după ce avem aceste studii, să facem o dezbatere publică cu toate instituţiile coerente şi cu publicul şi avem două direcţii de urmat: unu – Planul Urbanistic General, doi – strategie integrată de dezvoltare urbană. De altfel, acesta va fi proiectul Constanţa 2.0, master planul de mobilitate urbană depăşind puţin această etapă de programare”, a explicat primarul interimar al Constanţei.
Făgădău nu a afirmat însă nimic despre motivele care au determinat această întârziere în elaborarea noului PUG, căci este evident că nu putem vorbi despre noul Plan de Urbanism General al Constanţei în absenţa master planului amintit, pe care primarul îl consideră „documentul crucial” – „în funcţie de el, pot să dimensionez absolut tot” –, şi a celorlalte studii.
„Aceste studii nu sunt elaborate in house”
Primarul interimar nu a avansat şi un termen la care studiile premergătoare elaborării noului PUZ vor fi gata. A ţinut însă să specifice faptul că „aceste studii nu sunt elaborate in house, ci de către firme de specialitate”. „Master planul de mobilitate urbană este în curs de facere. Profilul economic, în curs de facere. Profilul demografic, în curs de facere”, a afirmat Făgădău.
Cât despre problema diminuării constante a spaţiilor verzi din municipiul Constanţa, edilul (acum edil-şef) a anunţat că „până la 1 ianuarie 2016 în Constanţa vor fi plantaţi 9.502 arbori”, urmând ca, până la data de 1 martie a anului viitor municipalitatea să ajungă la 30.000 de arbori. Decebal Făgădău nu a precizat şi unde vor fi plantate zecile de mii de arbori.
Într-un târziu, registrul electronic al spaţiilor verzi
Nu în ultimul rând, primarul interimar al Constanţei a declarat că administraţia publică locală are cuprinsă în buget suma de 500.000 de lei pentru întocmirea registrului electronic al spaţiilor verzi. „Nu am mers mai departe cu procedura de achiziţie pentru că am aşteptat să vedem dacă în ghidul de finanţare putem cumva să luăm bani europeni pentru elaborarea acestui registru. Cred că principala preocupare trebuie să fie aceea de a menţine ceea ce avem şi să nu mai permitem niciun centimetru pătrat să diminueze şi doi – să îl facem să arate ca un spaţiu verde. Şi din punctul acesta de vedere veţi vedea în lunile următoare un set de măsuri coerente”.
Şi totuşi, totuşi… Pentru municipiul Constanţa va fi extrem de greu acest deziderat doar enunţat – acela de a păstra intacte spaţiile verzi care au supravieţuit ca prin minune –, de vreme ce cu greu identificăm astăzi acele oaze de verdeaţă pe care să nu se fi ridicat un bloc, o clădire de birouri, un spaţiu comercial.
Previzibil şi trist
În mod evident, între atâtea studii şi master planuri care au ca obiectiv să transforme ceea ce a mai rămas din Constanţa într-un oraş care să se întoarcă după soare, Consiliul Local Municipal Constanţa se va vedea pus în situaţia ca, peste câteva luni, să prelungească din nou valabilitatea Planului de Urbanism General elaborat în urmă cu 16 ani. Acela care dă posibilitatea tuturor celor care au pus mâna pe un petic de iarbă verde între blocuri să construiască pe el ce doresc. Asta, repet, în vreme ce Constanţa a trecut printr-o mutilare arhitecturală constantă, pe care actuala administraţie locală vrea cumva s-o compenseze doar prin „schimbarea la faţă” a centrului istoric.
Sursa foto: Claboo Media
Raul a fost infaptuit odata cu retrocedarile facute lor insisi si acolitilor. Au acaparat toate zonele libere cu deschidere la bulevarde si artere principale, terenuri cu vedere la mare, samd. O simpla cautare pe site-urile de imobiliare si veti vedea terenuri de vanzare cu tot cu proiecte unde nici nu te gandesti. Am vazut eu unul pe coltul liceului Ovidius si altul de-o parte si de alta a scarilor din p-ta Ovidiu spre portul Tomis. O solutie ar fi sa se opreasca prin hotarare de consiliu toate proiectele imobiliare pe zone deja aglomerate pana la aparitia unui PUG care sa permita o dezvoltare armonioasa si sustenabila a spatiilor locative.
Poate fi amanat pana in 2030.
Daca tot nu au ce face, intre timp, se poate lucra la Cadastrul General si reactualizarea cadastrului necesar ca suport PUG + alte date privind situatie existenta (2015-> trafic, demografie, alte studii urbanistice, strategii, oportunitati, etc)
Macar in prima faza, cadastrarea cumulata generala a limitelor de proprietate si a domeniului public (gen: limita dintre cvartale si strada).
In faza doi urmand a se intra pe parcelele individuale.
Este nevoie si de imbunatatirea legislatiei care sa permita accelerarea accesului si culegerii de date de pe fiecare proprietate in parte.
PUG-insemana studiu cu caracter de lege. In mare parte, in Romania PUG-urile se lucreaza fara cadastru actualizat, fara situatie existenta actualizata.
In era bazelor de date, cloud, gis, gps, etc si a computerelor performante, se lucreaza absurd pe cadastre cu situatia de acum 50 de ani!!!!
Fara o situatie existenta si cadastru complet digitalizat cu vechime de maxim 5 ani, nu ar trebuie sa se aprobe niciun PUG, orice studiu pe cadastre vechi trebuie luat in considerare ca studiu de oportunitate si analize de pornire in care colorezi digital cadastre scanate de acum 50 de ani.
Am vazut la tv,intr-un documentar dedicat mafiei din sudul Italiei,ca o autostrada se tot construieste de prin anii 90 si tot nu s-a terminat nici pana azi .Va suna cunoscut?