Trio-ul de aur al Constanţei, Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, a fost sinonim, vreme de peste un deceniu, cu puterea absolută. Cei trei au făcut averi fabuloase, au dat afară ziarişti din sediul PSD atunci când aceştia nu le-au fost pe plac, au controlat presa locală, i-au invitat pe procurori să le… pupe posteriorul. S-au ales şi cu dosare penale. Au pozat în „arhanghelii” amărâţilor, precum şi-n victime ale „procurorilor băsişti”. Totul asumat, arogant, fără cenzură. Totul, într-o deplină manifestare a cultului personalităţii. Şi, nu mai puţin important, totul cu susţinerea greilor din PSD. A celor de la centru.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Mazăre, Constantinescu, Strutinsky au avut, timp de 14 ani, judeţul Constanţa în palmă. Au controlat primari, au influenţat politica de la malul mării. De cele mai multe ori, nu doar în PSD, ci şi în PNL şi fostul PDL. S-au bucurat însă de susţinerea liderilor centrali. A social-democraţilor cu notorietate şi influenţă. Miron Mitrea, Adrian Năstase, Victor Ponta. În plan local, defunctul deputat Corneliu Dida a fost cel care l-a consiliat pe Radu Mazăre, acum fost primar al municipiului Constanţa.

Cu alte cuvinte, ceea ce a rămas în mentalul colectiv drept „republica Mazăre” a avut, fără îndoială, nişte părinţi. Fondatori, spirituali. Nişte „băieţi deştepţi” care au susţinut, din umbră sau asumat, acest trio care, istoria recentă a demonstrat-o, s-a dovedit a nu fi, totuşi, invincibil.

 

Miron Mitrea, deschizătorul de drumuri

Poate că primul nume căruia PSD Constanţa şi mai ales Radu Mazăre îi datorează evoluţia este cel al lui Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, astăzi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Miron Mitrea este cel care, în anul 2000, cu girul conducerii naţionale a partidului, a reuşit impunerea, la conducerea PSD Constanţa, a lui Radu Mazăre. La vremea respectivă, a fost o decizie-şoc, care a şi determinat plecarea în bloc a unora dintre vechii membri ai PSD Constanţa din partid.

Mazăre nu a uitat ce a făcut Miron Mitrea pentru el. Opt ani mai târziu, soţia lui Miron Mitrea, Manuela Mitrea, candidează pentru un mandat de deputat într-un colegiu din municipiul Constanţa. Chiar dacă era o cvasinecunoscută aici, evident câştigă. Ba, mai mult, câştigă colegiul şi a doua oară, în urma alegerilor generale din 2012.

 

„Oamenii lui Mazăre sunt făcuţi pentru contrabandă”

adrian-nastase

Adrian Năstase

În 2000, o serie de stenograme ale şedinţelor de taină ale PSD apar în presa centrală şi fac furori datorită conţinutului lor. La vremea respectivă, liderii PSD au negat că ar fi vorba despre documente autentice, dar o serie de social-democraţi au recunoscut, neoficial, că acele stenograme sunt cât se poate de reale. Redate fidel, chiar. Într-una dintre aceste stenograme scandaloase este menţionat şi fostul primar Radu Mazăre, lider al PSD Constanţa, dar şi anturajul său. Cine îl menţiona? Fostul premier Adrian Năstase, cel care fusese de acord cu preluarea, în 2010, a conducerii PSD Constanţa de către Radu Mazăre. „(…) Este vorba, pe de o parte, de ce se întâmplă la Constanţa, la Alba, la Hunedoara şi la Maramureş şi poate la Bistriţa, sub un anumit aspect, deşi desigur că nu este o chestiune semnificativă, trebuie să dăm nişte răspunsuri publice, ca să explicăm despre ce este vorba, să nu se umfle în mod inutil această poveste. (…) Adevărul e că nici Mazăre şi oamenii lui nu sunt făcuţi pentru politică, sunt făcuţi pentru… pentru economie şi pentru contrabandă”, ar fi declarat Adrian Năstase în urmă cu peste 11 ani.

 

Mao Zedong şi Che Guevara

Un alt lider important care a susţinut PSD Constanţa şi implicit pe Radu Mazăre este fostul premier Victor Ponta, fost preşedinte al PSD. Fără a-i păsa de valul de critici pe care l-a iscat, Ponta a urcat la un moment dat pe scenă alături de Mazăre, purtând o bască de inspiraţie Mao Zedong, în vreme ce fostul primar al Constanţei purta deja tradiţionala sa beretă a la Che Guevara, simbolul cultural al revoluţionarilor de stânga din toată lumea şi, în egală măsură, unul dintre cei mai controversaţi revoluţionari.

Dar nu la nivel vestimentar s-a tradus susţinerea lui Victor Ponta pentru Mazăre şi pentru PSD Constanţa. Ci în privinţa Portului Constanţa, în care fostul primar a sperat ani de zile să-şi mărească influenţa. Astfel, la 1 mai 2014, prezent la Constanţa într-o vizită electorală (alegerile prezidenţiale băteau la uşă), fostul premier declara: „Cu portul facem ce am vorbit. Se supără, nu ştiu cine se supără, dar eu cred că este mai bine să avem mai mult capital privat şi mai mulţi investitori, iar banii să-i lăsăm pentru investiţii, nu-i luăm la buget”, a explicat Ponta.

La momentul respectiv, municipalitatea constănţeană deţinea, încă din 2008, 20% din acţiunile Portului Constanţa. Mazăre voia însă să majoreze acest pachet, iar Ponta îl susţinea. Cel puţin oficial. Astfel, declara sus şi tare, ori de câte ori avea ocazia, că n-ar fi nicio problemă ca pachetul de acţiuni administrat de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa să se diminueze în favoarea administraţiei Mazăre. Între timp, Constanţa a pierdut şi acel pachet de 20%, căci Curtea Constituţională a decis, pe 16 octombrie 2014, deci înainte de prezidenţiale, că Legea 216 din 2008, prin care 20% din acţiunile deţinute de stat la CNAPMC au fost transferate, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa, e neconstituţională.

 

Corneliu Dida, omul din umbră

Un alt părinte spiritual, dar de o cu totul altă factură comparativ cu Miron Mitrea, Adrian Năstase şi Victor Ponta a fost defunctul Corneliu Dida. În Constanţa, era de notorietate faptul că medicul era, atât pentru Radu Mazăre, cât şi pentru fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, un real reper. De altfel, se spune că după moartea lui Dida fostul primar al Constanţei a început să aibă ieşiri publice din ce în ce mai fistichii şi declaraţii din ce în ce mai scandaloase.

Dar, în pofida tuturor susţinătorilor, a părinţilor fondatori ai „republicii Mazăre”, a sprijinului venit de la liderii centrali ai PSD, a faptului că au avut judeţul Constanţa în palmă, protagoniştii acestui trio au decăzut. Şi nu oricum, ci remarcabil. Am făcut, mai jos, o radiografie a situaţiei lor actuale.

 

RADU MAZĂRE

  • Pe 25 octombrie 2008, Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei, este trimis în judecată în Dosarul Retrocedărilor, alături de Nicuşor Constantinescu, precum şi de alte 35 de persoane (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri). Potrivit procurorilor, prin retrocedări presupus ilegale a 100 de hectare de teren din Constanţa statul ar fi fost păgubit cu aproximativ 114 milioane de euro.
  • Cercetat de DNA Bucureşti în dosarul Campusului social Henri Coandă, alături de fratele său, senatorul PSD Alexandru Mazăre.
  • În septembrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate solicită Curţii de Apel Bucureşti extinderea acţiunii de control privind diferenţa nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate de Radu Mazăre, ANI identificând o sumă de 779.057 de euro în depozite deschise la o bancă din Israel.
  • În aprilie 2015 Mazăre este trimis în judecată de procurorul Andrei Bodean pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, alături de Sorina Gina Hortolomei Moscu, reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare de bani.
  • Trimis în judecată, în decembrie 2015, în deja celebrul dosar Polaris, alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, de deputatul Eduard Martin, de fostul viceprimar Gabriel Stan, de firma Polaris M Holding, precum şi de mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa. În acest dosar, Mazăre a fost trimis în judecată „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale)”.

NICUŞOR CONSTANTINESCU

  • În 2008, Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată, alături de Radu Mazăre, în celebrul Dosar al Retrocedărilor
  • În 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa este trimis în judecată într-un dosar ce vizează trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite, alături de Adrian Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa
  • Tot în 2014, şeful CJC este trimis în judecată alături de alţi 18 inculpaţi, în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român
  • Un an mai târziu, Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată în dosarul privind elicopterul prăbuşit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol, pentru un abuz în serviciu
  • Tot în 2015, mai marele judeţului Constanţa este trimis în judecată, alături de finul său Cristian Zgabercea, fostul producător general al Televiziunii Române, pentru fapte de corupţie
  • În 2015, Nicuşor Constantinescu este condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Centrul Militar Zonal Constanţa, în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Decizia nu este definitivă.

 

SORIN STRUTINSKY

La începutul anului 2015, Sorin Strutinsky, supranumit trezorierul „trio-ului de aur” Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, este trimis în judecată, fiind acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

Tot în 2015, dar la finalul anului, omul de afaceri este trimis în judecată în dosarul Polaris, alături de Radu Mazăre şi deputatul Eduard Martin, care controlează firma Polaris M Holding. Potrivit DNA, Strutinsky a fost trimis în judecată sub aspectul a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

 

 

Surse foto: Miron Mitrea – stiri.tvr.ro; Adrian Năstase – hotnews.ro; Victor Ponta – revista22.ro; Corneliu Dida – ziuaconstanta.ro; Radu Mazăre – rfi.ro; Sorin Strutinsky – ziuaconstanta.ro; Nicuşor Constantinescu – telegrafonline.ro

(Citit de 1.261 ori, 1 afisari astazi)