Proiectul „Curăţăm Constanţa Noastră” mi se pare de o maximă perversitate. Practic, Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, îşi face campanie electorală cu mâna electoratului. Cu circa jumătate de an înainte de alegeri, în condiţiile în care oraşul arată mizerabil, iar cetăţenii nu se bucură de confortul şi curăţenia pe care le plătesc prin contribuţiile (mari!) la bugetul local, Făgădău vrea să obţină o îmbunătăţire a aspectului general fără să investească nimic şi apoi să culeagă roadele în ştampile pe buletinele de vot.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Prin acest proiect am impresia că manipularea a fost dusă la nivelul următor. Pe lângă exploatarea plăcerii anumitor oameni de a primi ceva „moca” (asta se menţine prin pachetele oferite de primărie şi prin gratuitatea pentru transportul în comun), noul primar cu guler alb exploatează şi „spiritul civic” al aceloraşi constănţeni din grupul ţintă al PSD-ului.

Nu mi-e greu să-mi imaginez „găşti” de pensionari ieşind în faţa blocului să adune gunoaiele şi să sape pârloagele în care s-au transformat spaţiile verzi şi admonestându-i pe vecinii lor, care pleacă la sau vin de la o slujbă solicitantă zi lumină, că nu participă la efortul obştesc.  Gen „ce, mă, eşti prea fiţos ca să pui mâna pe sapă?!”. Cam aşa era şi pe vremea lui Ceauşescu, şi nu-i greu să le trezeşti nostalgicilor instinctele amorţite. Ba, în condiţiile creşterii accentuate a agresivităţii în ziua de azi, n-ar fi de mirare să arunce şi cu pietre după ei.

Nu mi-e greu nici să mi-l imaginez pe Făgădău în salopetă şi cu sapa în mână, făcând curat în faţa blocului său, filmat de TV Neptun. „Drăguţul de el, aşa un primar hărnicuţ ne trebuie, nu ca ălălalt care umbla toată ziua cu gagici şi maşini scumpe…” (sau invers).

Pe site-ul realizat pentru proiectul ce-i pune la muncă pe constănţeni sunt menţionate şi anumite obligaţii ale proprietarilor de locuinţe, despre care nu aveam habar. Ele au fost aprobate printr-o Hotărâre a Consiliului Local Municipal din 31.07.2013, care, însă, contrazice Ordonanţa nr. 21, din 30 ianuarie 2002, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, prin schimbarea, aproape insesizabilă, a unor cuvinte:

Dacă prin ordonanţă cetăţenii sunt obligaţi la „MENŢINEREA curăţeniei pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porţiunea din dreptul gospodăriei şi a locurilor de parcare pe care le folosesc” (art.10, pct. e) şi la PĂSTRAREA curăţeniei pe arterele de circulaţie, în pieţe, târguri şi oboare, în parcuri, locuri de joacă pentru copii şi în alte locuri publice” (pct. g),

hotărârea votată de consilierii noştri prevede că cetăţenii din Constanţa trebuie:

SĂ ASIGURE o permanentă stare de curățenie în interiorul şi în exteriorul construcţiilor, pe terenurile pe care le deţin cu orice titlu, pe căile de acces precum şi de jur împrejurul imobilelor respective (art.3, pct.1),

SĂ ASIGURE în permanenţă curăţenia drumurilor şi trotuarelor din jurul imobilelor, întreţinerea spaţiilor verzi existente în incinte şi în jurul acestora prin plantarea şi întreţinerea materialului dendrologic (gazon, flori, arbuşti ornamentali) drumurilor și trotuarelor din jurul imobilelor, întreținerea în condiții optime a tuturor dotărilor și lucrărilor de artă sau de orice fel din fața/jurul imobilelor indiferent de formă de deținere. […] Limita de demarcație o reprezintă jumătatea distanței dintre blocuri/imobile aparținând unor asociații diferite (pct.2),

SĂ ASIGURE văruitul bordurilor, să menţină curăţenia trotuarelor, a locurilor de parcare pe care le folosesc […] (pct.7).

Totuşi, ordonanţa mai are câteva prevederi care aruncă hotărârea de consiliu local municipal în ilegalitate:

Art. 12. – (1) Consiliile locale pot stabili ca unele dintre obiectivele vizând buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare a localităţilor să fie realizate, integral sau parţial, prin contribuţia directă a cetăţenilor;

Art. 13. – Obiectivele stabilite de consiliile locale potrivit art. 12 SE SUPUN APROBĂRII LOCUITORILOR PRIN REFERENDUM LOCAL, ORGANIZAT ÎN CONDIŢIILE LEGII, împreună cu modalităţile de efectuare a contribuţiei cetăţenilor şi cu întinderea acesteia.

Pentru că asta înseamnă ASIGURAREA CURĂŢENIEI ŞI A ÎNTREŢINERII SPAŢIILOR VERZI ŞI VĂRUITUL BORDURILOR: CONTRIBUŢIE DIRECTĂ!

Cum nu am participat la şi nu am auzit de niciun referendum prin care cetăţenii Constanţei să poată fi scoşi la muncă de primarul interimar al Constanţei, iar obligaţiile de MENŢINERE ŞI PĂSTRARE A CURĂŢENIEI, prevăzute de lege, mi le îndeplinesc, consider că acest proiect este un abuz şi o ilegalitate.

Atenţie, prin acest articol nu descurajez voluntariatul, care este cu totul altceva. Acţiunile voluntare de igienizare, printre care şi cele ale elevilor sau ale americanilor de la Baza NATO, au rolul de a da un exemplu de spirit civic, dar scot în evidenţă şi lipsa de preocupare pentru curăţenie a autorităţilor locale, cărora le transmit mesajul „acum noi, poate data viitoare voi!”. Şi sunt VOLUNTARE!

Îi recomand primarului interimar al Constanţei să pună osul la muncă şi să ASIGURE el, cu administraţia locală şi cu Polarisul care are contract pe 1000 de ani (e o hiperbolă, desigur!), curăţenia pentru care noi plătim taxe, având grijă, prin aplicarea amenzilor ŞI prin montarea de coşuri de gunoi la tot pasul, ca toţi cetăţenii să-şi îndeplinească obligaţia de a MENŢINE ceea ce el asigură.

Pentru proiectul acesta pervers, prin care ne trimite pe toţi la sapă, încurajând „ura de clasă”, merită să-i bat obrazul.

 

 

 

(Citit de 934 ori, 1 afisari astazi)