Articol publicat pe justitiecurata.ro
Conform procurorilor anticorupţie, un grup format din 37 de persoane ar fi pus la cale, în perioada 2002-2005, retrocedarea ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren din Constanţa. Ar fi creat, în acest fel, un prejudiciu de 114 milioane de euro în dauna statului, din care 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa.
Este unul dintre cele mai cunoscute dosare penale din România ultimului deceniu, dosar în care fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre şi, de asemenea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu au fost trimişi în judecată. Se întâmpla în 2008. De atunci şi până astăzi dosarul a ajuns la termenul cu numărul 88. În continuare însă, nicio condamnare în prima instanţă.
În urmă cu opt ani, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, erau trimişi în judecată, alături de alte 35 de persoane, în deja celebrul Dosar al Retrocedărilor. Potrivit procurorilor, grupul format din cele 37 de persoane ar fi pus la cale, între 2002 şi 2005, retrocedarea ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren din Constanţa. „Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul”, afirmă procurorii DNA. Ar fi fost restituite inclusiv porţiuni de plajă şi terenuri care, „conform Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”, susţin procurorii DNA.
Dosarul este unul care „a făcut carieră” nu doar prin prisma persoanelor trimise în judecată (Mazăre, Constantinescu, funcţionari publici din Primăria Constanţa şi cunoscuţi oameni de afaceri), ci din cauza faptului că, deşi se judecă de opt ani, nu există nicio condamnare în prima instanţă. Mai mult, în dosar au fost dispuse zeci de amânări, astfel că acum s-a ajuns la termenul cu numărul 88, instanţa pregătindu-se pentru cel de-al 89-lea termen. Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 15 iunie, să amâne cauza „pentru când va fi citat inculpatul Ene Daniel la adrese indicate în DUP şi la cea la care are domiciliul activ, conform DEPABD şi pentru când se va cita DNA expert în vederea audierii acestuia”. Noul termen a fost stabilit pentru 28 iunie, ora 13.00. În ceea ce-l priveşte pe Daniel Ene, acesta este unul dintre cesionarii cumpărători de drepturi succesorale.
Meanwhile…
În timp ce Dosarul Retrocedărilor a ajuns la cel de-al 88-lea termen, fostul premier al României Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare cu executare şi şi-a ispăşit pedeapsa în Dosarul Zambaccian, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost condamnat la închisoare cu executare, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la închisoare cu executare în Dosarul „Transformatorul” şi este, în prezent, închis, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi-a executat pedeapsa de trei ani de închisoare în Dosarul „Caltaboşul”.
Sursa foto: cugetliber.ro
Draga Ada,te rog sa cercetezi si sa publici numele judecatorilor care taraganeaza procesul plus motivarile taraganelilor.Oricum sunteti singurii care pot face asemenea cereri.Sa stie si opinia publica cum lucreaza cei ce vegheaza la bunastarea si linistea noastra.