De astăzi, dar şi sâmbătă, şi duminică, o premieră inedită a Teatrului de Stat Constanţa (TSC) îşi aşteaptă spectatorii pentru a-i confrunta cu adevărul oraşului lor. Spectacolul „Jurnal de Romania. Constanța”, realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, are şase protagoniste, şase actriţe care, de această dată, se joacă pe ele însele.

Promotii tablouri pecanvas.ro
  • Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte?
  • (Mai) este teatrul unul dintre stâlpii comunității?
  • Cum trăiește un actor/artist?
  • Cum simt ei (artiștii) orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?
  • Cum arată Constanța trăită/văzută prin ei?

Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă spectacolul „Jurnal de Romania. Constanța”. 

Carmen Lidia Vidu: „Vreau să văd cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată, mă interesează o viață normală, dar a unor oameni mai puțin simpli, adică a unor oameni de cultură. Combinația de actor, viața din spatele scenei și orașele României poate genera o imagine și un discurs aparte, profund și totuși ușor de digerat. E un punct de vedere asupra României 2017, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale.

Spectacolul de teatru se doreşte a fi un vehicul de comunicare. Proiectul meu ia pulsul actorului în mediul său – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate. Mi-am propus să cercetez emoția orașului Constanța. Să-i cunosc centrul, cartierele, actorii, piețele, blocurile, casele. Am petrecut timp cu câţiva dintre actorii Teatrului de Stat din Constanța. Prin ei, am redescoperit orașul.

Într-o lume din ce în ce mai globalizată, este un proiect de suflet, o radiografie culturală şi foarte umană a vieţii artiştilor”.

Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu sunt cele şase voci ale spectacolului. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Avanpremieră, premieră şi o a treia reprezentaţie, pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în 3, 4 şi 5 martie, de la ora 19.

„Jurnal de România” este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectiva antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Primul „episod” al „Jurnalului de România” a avut drept protagonişti şase actori din Sfîntu Gheorghe din Secuime.

(Citit de 227 ori, 1 afisari astazi)