Păstrând proporţiile şi fără a avea nicio legătură cu cei 47 de samurai din legendele nipone care s-au sacrificat pentru onoare, noii membrii PNL Constanţa aduşi de Vergil Chiţac parcă au, spre deosebire de politicienii obişnuiţi, ceva din Bushido în politică.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Răspunzând întrebării colegului de breaslă Dorian Hapurnea „Există cineva la această masă care nu îşi doreşte un post de consilier local?”, cei nouă proaspăt veniţi în PNL Constanţa, cu o singură excepţie, au ridicat mâna dreaptă. Dacă aceeaşi întrebare ar fi fost adresată vechiului birou permanent local PNL, pun rămăşag că nimeni nu ar fi ridicat… o unghie. Peneliştii, dar şi restul clasei politice constănţene ar trebui să reflecteze îndelung după gestul făcut de „civilii” lui Vergil Chiţac. Cum adică, domnule, să vină unii peste noapte în partid şi să dorească să pună osul la treabă fără niciun interes personal? Adică fără săpături interne, fără luptă pentru ciolan? Numai aşa, de dragul comunităţii? Fugi dom’le de aici!

Ei bine, deşi, la câte am văzut în politică, dar mai ales cum îi schimbă puterea pe oameni şi cât de nesimţiţi devin unii după ce ajung pe funcţii, este greu de imaginat un astfel de lucru, nouă, tuturor, cred că nu are decât să ne facă bine „reţeta” Amiralului. Măcar de dragul – şi aici cred că toţi colegii mei, mai mult sau mai puţin aflaţi de aceeaşi parte a baricadei cu Vergil Chiţac, îmi vor da dreptate – idealurilor şi vechilor convingeri ale dreptei peneliste, a meritat ca, vineri, sub sigla albastră a PNL, să se afle constănţenii din societatea civilă care să spună răspicat că s-au înscris în partid, dar nu pentru ciolan.

Cât despre Vergil Chiţac, eu am înţeles vineri că vrea să facă din PNL Constanţa un fel de NPR (navă putătoare de rachete: mică, rapidă şi eficientă). „Când se schimbă administraţia americană, se schimbă opt mii de oameni în funcţie. Imaginaţi-vă un colos care conduce lumea asta (n.r. – SUA) , din 300 de milioane (populaţie – n.r.), numai opt mii se schimbă. Asta înseamnă că politizarea se face foarte puţin. Păstrând proporţia, noi ar trebui să schimbăm câteva sute, dar noi schimbăm şi directorii de la grădiniţă. Modelul politic pe care îl văd eu este al unor partide care nu neapărat trebuie să fie supradimensionate numeric, dar trebuie să conţină în interior oameni care sunt reprezentativi pentru societate. Partidele politice trebuie să conlucreze cu ONG-uri, cu universităţi, acolo se prepară ideile societăţii, sunt preluate de oamenii politici, sunt aduse într-o formă politică, sunt aprobate şi se întorc în societate spre beneficiul ei”, a declarat Vergil Chiţac.

Să vedem ce iese, mai ales că acelaşi Vergil Chiţac a reiterat ideea că, din actualii consilieri locali PNL, nu va rămâne mare lucru. Eu, unul, nu îi regret, pentru că oricum au mimat opoziţia, şi aici cred că îmi dau dreptate toţi cei care au participat la plictisitoarele şedinţe ale consiliului local. După ziua de vineri cred că este greu să fii penelist…

Comando- ul civic al lui Vergil Chiţac

Ana Rodica Stăiculescu

Profesor universitar dr., licențiată în sociologie și absolventă a Facultății de Filosofie din Universitatea București în 1975, doctor al Université Paris Sorbonne, profesor universitar la Universitatea OVIDIUS Constanţa, Facultatea de Drept, decan al Facultății de drept a Universității “Ovidius” în perioada 2002-2012, Profesor conducător de doctorate la Școala Doctorală de Sociologie a Universității din București începând din 2007. Autor principal sau în colectiv a numeroase monografii, cărți și articole științifice publicate în țară sau în străinătate.

Nadja Iancu

Senior arhitect, absolventă în 1996 a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Membru fondator al Ordinului Arhitecților din România, cu o experiență profesională foarte importantă în domeniul arhitecturii, practic neîntreruptă de la absolvirea facultății, atât în ce privește realizarea proiectelor cât și execuția lor.

Adelina Toncean

A absolvit cursurile Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi, până în prezent, a acumulat o vastă experienţă de management în domeniul bancar şi în cadrul mai multor corporaţii de anvergură. Implicarea Adelinei Toncean în campaniile umanitare ale Asociaţiei „Dăruieşte Aripi” i-a conferit recunoaştere atât în Constanţa, cât şi în ţară.

Remus Munteanu

Muzician de renume şi absolvent al Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi, domnul Remus Munteanu este una dintre figurile de marcă ale culturii constănţene. În prezent ocupă funcţia de preşedinte al Asociaţiei culturale „Thalassa Film&Music” din Constanţa, care organizează cu succes Concursul Internațional de Dirijat „Black Sea”.

Teodor Popa

Dr. inginer, șef mecanic maritim, conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, șef Serviciu Inginerie și Nave cu Caracteristici speciale la CERONAV, absolvent în 1986 al Facultății de Nave din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Stere Hira

Inginer, Absolvent al ANMB, 1995, Facultatea de Marină militară, antreprenor în industria turismului şi agricultură. Studii postuniversitare de management în turism. Implicat în opere de caritate şi în proiectul social „Asociaţia oamenilor mici” – pentru copiii suferinzi de nanism.

Cătălin Anghel

Antreprenor şi specialist IT, absolvent al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în domeniul economic, cu experienţă în negociere, comunicare, organizare şi motivare. Fost co-prezentator în cadrul unei emisiuni de IT, Cătălin Anghel a acumulat o vastă experienţă în domeniul reducerii costurilor prin programe informatice, licenţierea programelor de calculator, implementarea de soluţii informatice de ultima oră, al securităţii informatice, implementarea de soluţii educaţionale, platforma e-licitatie, e-guvernare, soft de tip ERP, CRM, Business Intelligence.

Andrian Mihei

Doctor în științe militare și informații, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Din anul 2011 este colaborator extern, profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Aici mai adaug: omul care a iniţiat demersurile pentru recâştigarea pavilionul românesc de complezenţă. Drept răsplată Ministerul Transporturilor l-a înlocuit din funcţia de director al Autorităţii Navale Române.

Marius Prăzaru

Medic, absolvent în 2006 al Facultății de Medicină „Victor Papilian” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, de la absolvirea facultății până în 2012, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență București, în prezent medic specialist la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și coordonatorul Programului de Transplant la același spital.

(Citit de 777 ori, 1 afisari astazi)