31 decembrie 2015 pare a fi încheierea unui an nebun la Constanţa. În politica locală sunt atât de multe lucruri care s-au schimbat, încât nimeni nu cred că poate spune ce va urma.
Pentru a face o scurtă retrospectivă: acum un an, la vremea aceasta, aveam un primar-vedetă pe care, de obicei, trecerea dintre ani îl prindea în locuri mult mai călduroase decât ce ne oferă clima de la malul Mării Negre. La sfârşitul acestui an, totul pare schimbat: avem un primar interimar care va proba, înţeleg, trecerea dintre ani în Centrul Vechi. În paranteză fie spus, pe de altă parte, prezenţa fizică în Constanţa a edilului nu a influenţat prea mult temperatura din casele constănţenilor care au contract cu RADET-ul şi care şi-au amintit cum arătau sărbătorile în comunism. O fi o întâmplare?Nu cred că avem motive să fim cu adevărat mulţumiţi. Schimbările sunt rezultatul fricii faţă de justiţie, şi mai puţin al dorinţei de a da constănţenilor ceea ce li se cuvine…
Tot în 2015 constănţenii au aflat că plătesc gunoiul, în urma unui contract păgubos cu POLARIS, mult mai mult decât ar fi trebuit. Interesant, în acest context, actualul primar – probabil conştientizând ruşinea, dar evaluând-o greşit – a iniţiat o campanie de curăţenie, doar că nu POLARIS-ul era responsabil, cât, mai ales, noi. În urmă unei adevărate revelaţii, consilierii locali ne-au oferit un altfel de 2016, în această privinţă, şi au redus considerabil taxa de habitat. Continuând pe aceeaşi linie, mai ales că este legat de acelaşi nume care apare la firma de curăţenie – Martin – un fel de dinastie la Constanţa –, Consiliul Local, tot în urma unei revelaţii, anulează unele taxe din Mamaia, care intrau, în mare parte, în conturile Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, iar pe altele le reduce vizibil.
Dacă mai adăugăm şi anularea taxei de linişte, victoria în justiţie împotriva aşa-numitelor „caracatiţe”, pierderea unui viceprimar, dar, mai ales, grupul mare de tineri ieşiţi în stradă şi la Constanţa în urma tragediei de la clubul Colectiv, chiar cred că acest an a fost unul cu totul deosebit.
În acelaşi context, poate, nu ar trebui să omitem şi faptul că potenţialul candidat al PNL pentru funcţia de primar nu provine din rândurile aşa-zisei opoziţii constănţene care, de-a lungul anilor, a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire.
Şi, totuşi, ceea ce nu cred că trebuie să omitem la sfârşitul acestui an interesant ţine de esenţa care a stat la baza acestor schimbări. La oricare dintre ele ne raportăm, este imposibil să nu observăm influenţa directă a justiţiei sau, mai rău, a FBI-ului, în cazul Dumitru Martin şi POLARIS. De aceea, nu cred că avem motive să fim cu adevărat mulţumiţi. Schimbările sunt rezultatul fricii faţă de aceste instituţii, şi mai puţin al dorinţei de a da constănţenilor ceea ce li se cuvine. Dacă s-au schimbat primarul între mandate, viceprimarul, preţul gigacaloriei, preţul gunoiului, taxele locale, dacă opoziţia va avea un candidat „din afară” etc., nu este pentru că, în sfârşit, aleşii noştri s-au gândit la noi. Eu cred că s-au gândit, în primul rând, la ei.
Va fi interesant de văzut dacă la sfârşitul lui 2016 vom simţi o altfel de atitudine, dacă un an electoral va crea premisele unei colaborări care să impună decenţă şi parteneriat între aleşi şi alegători.
LA MULŢI ANI şi UN AN NOU CU BUCURII!
Nici un comentariu