Spre deosebire de alegerile locale din 2012, atunci când zece candidaţi aspirau la mandatul de primar al Constanţei, în 2016, numărul a ajuns la 12. Este vorba despre oameni cu experienţă în administraţie, despre parlamentari, pictori, economişti, avocaţi, jurişti, dar şi despre oameni cu probleme de ordin penal şi cvasianonimi. Cu sau fără şanse reale, cu toţii râvnesc la fotoliul de primar şi fiecare dintre ei şi-a înregistrat candidatura la Biroul Electoral Municipal Constanţa.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Actualul viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, candidează pentru un mandat plin de edil-şef. În vârstă de 43 de ani, Făgădău este viceprimar din 2009. De profesie economist, înainte de a deveni viceprimar, Decebal Făgădău a fost directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Din 2015 preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, Făgădău a preluat, anul trecut, atribuţiile de primar, după demisia din funcţie a fostului primar, Radu Mazăre.

Candidatul liberalilor pentru Primăria Constanţa este amiralul (r) Vergil Chiţac, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa. Prof. univ. dr. inginer în vârstă de 54 de ani, Chiţac a fost rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” în ultimii şase ani.

Claudiu Palaz, fostul prefect al judeţului Constanţa, îşi încearcă din nou şansele în cursa pentru mandatul de primar. De această dată, Palaz candidează din partea PMP. La scrutinul precedent, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa candidase din partea UNPR şi se clasase pe locul trei. Înainte de a fi prefect, Claudiu Palaz a fost, vreme de câţiva ani, subprefect, iar înainte de asta consilier juridic şi, ulterior, secretar general al Primăriei Constanţa. În vârstă de 46 de ani, Palaz este de profesie jurist.

Avocatul Dumitru Bădrăgan (42 de ani) s-a înscris din nou în cursa electorală. De data aceasta, însă, nu pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, aşa cum a făcut-o în 2012, din partea Partidului Ecologist Român, ci pentru cel de primar. Candidează din partea PRU, partid al cărui vicepreşedinte este la nivel naţional.

Un alt candidat este senatorul Gigi Chiru. Parlamentar prin redistribuire, din 2012, Chiru a candidat şi la alegerile locale precedente pentru Primăria Constanţa. Este singurul aspirant la mandatul de edil-şef care are o condamnare. Senatorul a fost condamnat, în primă instanţă, la închisoare cu suspendare pentru că ar fi dat mită electorală la scrutinul de acum 4 ani. În vârstă de 50 de ani, Chiru a fost, din 2011 până în 2015, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa şi, ulterior, co-preşedintele PNL. În luna aprilie a acestui an, senatorul a decis să se alăture partidului lui Tăriceanu şi să fie candidatul ALDE la Primăria Constanţa.

Candidatul PNŢCD la mandatul de edil-şef este artistul plastic Gheorghe Caruţiu. Lector universitar în vârstă de 59 de ani, Caruţiu este, din 1990, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. La începutul anilor 2000 a ocupat funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Nicolae Grosu, un economist în vârstă de 69 de ani, este candidatul PRM Constanţa, în vreme ce candidatul Partidului Naţional Democrat este Sunay Omer, în vârstă de 47 de ani, de profesie economist.

Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal merge, în contextul alegerilor locale din iunie, pe mâna lui Claudiu Octavian Ceti, un jurist în vârstă de 30 de ani.

Cei trei candidaţi independenţi la Primăria municipiului Constanţa sunt Andrei George Popescu, Ionuţ Budi şi Andrei Nicolae Tatu. În ceea ce-l priveşte pe Andrei George Popescu, acesta a cochetat deja, până la vâsta de 32 de ani, cu două formaţiuni politice: a candidat, la generalele din 2012, din partea PP-DD şi ulterior a poposit prin fostul partid Forţa Civică. Licenţiat în ştiinţe economice, Andrei Popescu este preşedintele Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA).

Ionuţ Budi, fratele fostei vedete de televiziune Tania Budi, este de profesie economist şi are 47 de ani. De mai mulţi ani, acesta deţine un club din Constanţa. Andrei Nicolae Tatu are 32 de ani şi este, de profesie, economist.

 

Sursa foto: ziuact.ro

(Citit de 554 ori, 1 afisari astazi)